Drie onlangs gepromoveerde UvA-onderzoekers ontvangen Rubicon-financiering van NWO om onderzoek te doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

In totaal dienden 77 onderzoekers een aanvraag in voor Rubicon, waarvan er 17 gehonoreerd werden.

De toekenningen aan de UvA

Amanda Burson (Ecologie): Fytoplankton in het smeltende Noordpoolgebied

Door klimaatverandering neemt de snelheid waarmee landijs in Groenland smelt toe. Het smeltwater stroomt de fjorden in, waardoor de leefomgeving van het aanwezige fytoplankton verandert. Het doel van dit onderzoek is het bestuderen van de impact van het toegenomen smeltwater op de samenstelling van het fytoplankton, dat aan de basis van de voedselketen staat.
Burson gaat voor 24 maanden naar de School of Geography van de University of Nottingham, Verenigd Koninkrijk.

Gilles de Hollander (Psychologie): Wanneer het brein geen risico neemt

Dit onderzoek heeft als doel beter te begrijpen waarom mensen niet goed zijn in het inschatten van risico’s. Er zal een bestaand computermodel van hoe mensen risico’s representeren getoetst worden aan functionele MRI data. Dat zal het wellicht mogelijk maken individuele verschillen in risico-gedrag terug te zien in het brein.
Hollander gaat voor 24 maanden naar het Social and Neural Systems Research Lab van de University of Zurichm Zwitserland.

Eftychia Stamkou (Psychologie): Cultuur beïnvloedt wie de top bereikt

Mensen kunnen status verwerven via dominantie (controleren en intimideren van anderen) of prestige (het delen van expertise en helpen van anderen). Stamkou kijkt naar de rol van cultuur bij welke gedragingen geassocieerd worden met status en voorkeuren voor bepaalde leiderschapstypes.
Stamkou gaat voor 18 maanden naar Haas School of Business van University of California Berkeley, Verenigde Staten.

Over Rubicon
Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).