Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

UvA-hoogleraren Harro Bouwmeester, Natali Helberger, Henkjan Honing, Giselinde Kuipers, Tom van der Poll en Ralph Wijers zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gekozen als nieuw lid. In totaal heeft de KNAW negentien nieuwe leden gekozen.

Gevel van het Trippenhuis
Foto: KNAW

Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt circa vijfhonderdvijftig leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 16 september worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

De nieuwe leden vanuit de UvA zijn:

 • Harro Bouwmeester, hoogleraar Plant Hormone Biology 
  Plantenfysioloog Harro Bouwmeester (1960) onderzoekt hoe planten communiceren met hun omgeving. Hij ontdekte onder andere dat plantenwortels strigolacton uitscheiden. Dat wijst als signaalstof nuttige schimmels de weg naar de plant. Parasitaire planten, echter, weten hun gastheer zo ook te vinden. Dat was een belangrijk inzicht voor de landbouw. Bouwmeester onderzoekt nu hoe vijanden signaalstoffen misbruiken. Met zijn kennis over parasitaire planten helpt hij ook Afrikaanse boeren met het probleem dat het parasitaire onkruid Striga daar veroorzaakt. Bijzonder is dat strigolacton ook als hormoon regelt hoe wortels en scheuten zich vormen. Bouwmeester combineert veel disciplines en helderde zo de biosyntheseroute van de nieuwe klasse plantenhormonen volledig op.
   
 • Natali Helberger, hoogleraar Informatierecht, in het bijzonder met betrekking tot het gebruik van informatie
  Natali Helberger (1970) doet onder andere onderzoek naar filterbubbels, smart-tv's, gepersonaliseerd nieuws en privacybescherming. Ze bestudeert de juridische en politieke problemen die ontstaan in onze digitale samenleving. Helberger draagt niet alleen bij aan het debat, maar helpt ook bij het opstellen van wet- en regelgeving. Ze adviseerde de Europese Unie over de nieuwe privacywet (de AVG) en overlegt regelmatig met de Autoriteit Consument en Markt en het Commissariaat voor de Media.
   
 • Henkjan Honing, hoogleraar Muziekcognitie 
  Henkjan Honing (1959) onderzoekt wat muzikaliteit is of kan zijn, en in hoeverre wij mensen deze capaciteit gemeen hebben met andere dieren, om er zo achter te komen wat de cognitieve en biologische bouwstenen zijn van muzikaliteit. Naast een onderzoeksagenda (The Origins of Musicality, 2018, MIT Press) verschenen van hem de populairwetenschappelijke boeken Iedereen is muzikaal (in het Engels verschenen als Musical Cognition) en Aap slaat maat (in het Engels verschenen als The Evolving Animal Orchestra). De boeken en lezingen van Honing trekken een breed publiek en worden zowel binnen als buiten de wetenschap gewaardeerd.
   
 • Giselinde Kuipers, hoogleraar Cultuursociologie 
  Giselinde Kuipers (1971) is een autoriteit op het gebied van de sociologie van de humor en van de schoonheid. Ze is een vooraanstaand cultureel en historisch‐vergelijkend socioloog met een neus voor aansprekende onderwerpen die in sociaalwetenschappelijk onderzoek weinig gebruikelijk zijn. Kuipers liet onder andere zien dat vrouwelijke schoonheidsidealen in Europa niet echt verschillen tussen landen. Het schoonheidsideaal is vooral afhankelijk van opleidingsniveau, leeftijd en stedelijkheidsgraad. Kuipers waarschuwt geregeld dat schoonheid geen goede graadmeter is voor betrouwbaarheid.
   
 • Tom van der Poll, hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder de afweer tegen infectieziekten
  Tom van der Poll (1961) is sepsisspecialist. Met sepsis, een heftige reactie op een infectie, belanden in Nederland jaarlijks tienduizend mensen op de intensive care. Een kwart van hen overlijdt eraan. De behandeling wordt gecompliceerd door de vele oorzaken van sepsis, van longontsteking tot een gaatje in de darm, en de uiteenlopende reacties van het afweer systeem. Na twintig jaar tevergeefs onderzoek bepleitte internist Tom van der Poll met collega's te onderzoeken of er verschillende subgroepen patiënten met sepsis zijn, met als uiteindelijk doel tot een specifieke behandeling per sepsis-type te komen. Van der Poll onderzoekt nu op basis van de samenstelling van alle 22.000 RNA-moleculen in bloedcellen van patiënten of er bepaalde routes in de immuunrespons veranderd zijn bij subgroepen sepsispatiënten. Op deze wijze zou in theorie voor elk van deze subgroepen specifieke immunotherapie ontwikkeld kunnen worden.
   
 • Ralph Wijers, hoogleraar Hoge-energieastrofysica
  Ralph Wijers (1964) leidde het theoretische werk naar het oplossen van het mysterie van gammaflitsen, de meest energetische kosmische explosies. Hij liet met zijn team zien dat de nagloed ervan het gevolg is van een explosiegolf ver buiten onze Melkweg en niet erbinnen. Daarover bestond lange tijd onduidelijkheid. Wijers is ook expert op het gebied van neutronensterren en zwarte gaten. Hij was en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de LOFAR-telescoop. Hij richt zich op innovaties in ultrasnelle signaalverwerking en radiomonitoring. Daarmee kun je snelle hemelverschijnselen bestuderen, zoals de mysterieuze snelle radioflitsen die in 2007 werden ontdekt.