Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De onlangs gepromoveerde Marie Deserno, Sylvie Lesuis en Alba Torrents de la Peña ontvangen een Rubicon-financiering van NWO om onderzoek te gaan doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Vlag

In totaal dienden 61 onderzoekers een aanvraag in voor een Rubicon, waarvan er 16 gehonoreerd werden. De toekenningen betreffen de eerste financieringsronde van 2019

Over de toekenningen

Dr. Marie Deserno (Neuropsychologie): Zelfversterkende Effecten in de Ontwikkeling van Autisme

Clinici zien autisme vaak als een multi-causaal fenomeen in plaats van als één onderliggende afwijking. Marie Deserno zal deze denkwijze vertalen naar formele modellen om nieuw licht te werpen op wanneer iemand het meest gebaat is bij een interventie.
Deserno gaat voor 22 maanden naar het Max Planck Institute of Human Development in Duitsland.

Dr. Sylvie Lesuis (Neurowetenschappen): Geheugen van het gestresste brein

Angststoornissen kunnen ontstaan door geheugengeneralisatie, waarbij te veel omgevingssignalen als bedreigend ervaren worden. Blootstelling aan stress versterkt zulke generalisatie, en kan zo bijdragen aan deze stoornissen. In dit onderzoek onderzoekt Sylvie Lesuis het mechanisme dat hieraan ten grondslag ligt.
Lesuis gaat voor 24 maanden naar het Hospital for Sick Children, Josselyn Lab, in Canada.

Dr. Alba Torrents de la Peña (Medische Microbiologie): De griep, een moeilijk vaccin doelwit

Vaccins kunnen levenslange bescherming bieden bij vaccinatie in vroege levensfases. Wat is zo bijzonder aan de griep? Alba Torrents de la Peña zal krachtige microscopen gebruiken om de evolutie van het virus en het immuunsysteem van patiënten voor en na vaccinatie te bestuderen.
Torrents de la Peña gaat voor 24 maanden naar Scripps Research, Department of Integrative Structural and Computational Biology, in de Verenigde Staten.

Over de Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).