EN

Geert ten Dam en Karen Maex zijn door de Raad van Toezicht van de Universiteit van Amsterdam (UvA) herbenoemd tot respectievelijk voorzitter van het College van Bestuur en rector magnificus van de UvA. Dit gebeurt met een positief advies van de medezeggenschap. Beide herbenoemingen gaan in per 1 juni 2020 en zijn voor een periode van vier jaar.

Karen Maex en Geert ten Dam
Karen Maex en Geert ten Dam (foto: Folia, Daniël Rommens)

Ten Dam en Maex werden voor het eerst met ingang van 1 juni 2016 benoemd. De Raad van Toezicht (RvT) heeft met waardering gevolgd hoe Ten Dam en Maex inhoud hebben gegeven aan hun functie en hoe het College van Bestuur (CvB) de UvA in de afgelopen periode heeft bestuurd. RvT-voorzitter Marise Voskens is verheugd dat Ten Dam en Maex beschikbaar zijn voor een nieuwe bestuursperiode: ‘Geert en Karen hebben oog en oor voor wat er bij studenten en medewerkers leeft en speelt. Zij komen op voor de belangen van de universitaire gemeenschap, staan voor de positie en rol van de UvA in de samenleving en durven zich uit te spreken. Daarmee leveren zij binnen het CvB een belangrijke bijdrage aan de bestuurlijke kwaliteit en continuïteit.’

De Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) hebben positief geadviseerd over de herbenoemingen. ‘De COR waardeert de wijze waarop Geert en Karen hun taken hebben uitgevoerd en kijkt met vertrouwen uit naar de toekomstige overleggen’, aldus Gerwin van der Pol, voorzitter van de COR. ‘De CSR heeft de afgelopen jaren constructief met dit CvB gewerkt, mede dankzij de inzet en betrokkenheid van Geert en Karen’, vult CSR-voorzitter Pjotr van der Jagt aan.

Over Geert ten Dam

Prof. dr. G.T.M. (Geert) ten Dam (1958) is sinds 1999 hoogleraar Onderwijskunde aan de UvA. Tot eind 2014 was Ten Dam voorzitter van de Onderwijsraad. Eerder was zij lange tijd rector van de Universitaire Lerarenopleidingen van de UvA en voorzitter van de afdeling Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleidingen. De voorzitter van het CvB heeft als aandachtsgebieden strategie, HR-beleid, communicatie, interne audit, externe belangenbehartiging, profilering en fondsenwerving. Sinds 2015 is Ten Dam kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Over Karen Maex

Prof. dr. ir. K.I.J. (Karen) Maex (1959) is sinds 2014 hoogleraar Nanomaterialen en nano-elektronica aan de UvA. Daarnaast was zij van 2014 tot 2016 decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de UvA en van de Faculteit der Exacte Wetenschappen en de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de VU. Voor haar komst naar Amsterdam was Maex vicerector van de KU Leuven. Ook was zij lid van de Governing Board van het European Institute of Innovation and Technology (EIT). De rector magnificus heeft binnen het bestuur onderwijs, onderzoek, studentenbeleid, wetenschappelijke integriteit en internationalisering in portefeuille.