Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Global Digital Cultures

Wereldwijd transformeren culturele praktijken onder invloed van digitalisering: van veranderende normen over vriendschap, intimiteit en seksuele relaties tot nieuwe vormen van publieke expressie, collectieve actie en surveillance. Digitale platforms en mobiele apps, zoals Facebook, Tinder, YouTube, Instagram, het Russische platform VK en het Chinese WeChat, TikTok en Tantan, zijn in hoog tempo centraal komen te staan in de productie, circulatie, consumptie en commodificatie van cultuur. Global Digital Cultures zal deze ontwikkelingen kritisch onderzoeken op basis van interdisciplinaire samenwerking. Een belangrijke doelstelling is om niet-westerse perspectieven hierin een centrale rol te geven. Het onderzoeksgebied wordt gecoördineerd door Thomas Poell (Mediastudies) en Marieke de Goede (Politicologie), samen met Olav Velthuis (Sociologie), Jeroen de Kloet (Mediastudies) en Nachoem Wijnberg (Amsterdam Business School).

We streven naar een levendige, interdisciplinaire, UvA-brede gemeenschap voor het vergelijken en analyseren van de diepgaande veranderingen die digitalisering wereldwijd met zich meebrengt. We nodigen zowel senior als junior onderzoekers uit om onze evenementen bij te wonen en aanvragen voor seed funding te doen. Thomas Poell en Marieke de Goede

Onderzoeksgebieden

Binnen de RPA worden drie belangrijke onderzoeksgebieden onderscheiden. Consumption & Participation verwijst naar verschuivingen in de manier waarop mensen zich met elkaar verbinden, hun identiteit uitdrukken en smaken en voorkeuren ontwikkelen. Production & Labour beslaat nieuwe vormen van arbeid, evenals verschuivingen in marktstructuren en stelsels van sociale zekerheid. Tot slot staat bij Security & Citizenship het spanningsveld tussen publieke expressie en collectieve actie en datagedreven bestuur en surveillance centraal.

Officiële aftrap

Om de onderzoeksagenda van de RPA te helpen bepalen, houdt Louise Amoore (Universiteit van Durham) een keynote-lezing tijdens de kick-off op vrijdag 27 maart. Ze zal haar aankomende boek Cloud Ethics (Duke, 2020) bespreken, waarin ze de sociale en technische omgeving analyseert waarin algoritmen worden ontwikkeld. Daarnaast verwelkomen we Marleen Stikker, medeoprichter van ' De Digitale Stad', die zal spreken over haar nieuwe boek Het internet is stuk. Maar we kunnen het repareren (De Geus, 2019). Vervolgens zullen in plenaire discussies en break-outsessies de mogelijkheden voor cross-disciplinair onderzoek op de drie domeinen van de RPA worden verkend.

De aftrap vindt plaats op 27 maart van 9:30 - 17:00 uur in REC C1.03 (voertaal Engels).

Overige aankomende evenementen

  • Soirees - bespreking van belangrijke publicaties, gevolgd door een borrel en een diner - op dinsdag 14 april en 30 juni bij Kapitein Zeppos vanaf 18.00 uur.
  • Onderzoeksseminars, met lunch - op vrijdag 15 mei en vrijdag 12 juni, van 12.00 tot 14.00 uur.
  • Jaarlijkse conferentie over Global Digital Intimacies, gepland op 21-23 oktober. Een Call for Papers zal binnenkort worden gepubliceerd.
Prof. dr. T. (Thomas) Poell

Faculteit der Geesteswetenschappen

Dep. Mediastudies

Prof. dr. M. (Marieke) de Goede

Bestuur en Bestuursstaf

Decanen