Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op zes april demonstreren studenten, phd’s, docenten en hoogleraren voor het hoger onderwijs. Collegevoorzitter Geert ten Dam doet vol overtuiging mee: ‘want het water staat ons echt aan de lippen’, schrijft ze in deze column.

Al jarenlang wordt er gesproken over een structurele onderfinanciering van het hoger onderwijs, maar evenzoveel jaren is er niets structureels aan gedaan. Dat moet veranderen. Het is tijd om een Normaal Academisch Peil na te streven in Nederland: een afdoende financiering van de universiteiten, waarin het niet zo is dat de gaten worden dichtgelopen door overwerkte docenten of studenten de dupe zijn en minder feedback, contacturen en ondersteuning krijgen dan waar ze recht op hebben.  

Er moet dus 1,1 miljard bij, elk jaar. Dat constateren niet alleen de universiteiten zelf, het is bevestigd in een uitgebreid en door het ministerie van OCW zelf besteld onderzoek van PwC naar de bekostiging van het hoger onderwijs. Dat was geen nieuws voor ons, maar wel aanleiding om met een brede coalitie nu eens luid en duidelijk te stellen dat het pappen en nathouden wel klaar is. Dus wordt de actie niet alleen gevoerd door WOinactie, maar ook door de koepelorganisatie van de universiteiten, door de studentenbonden LSVB en ISO en de vakbonden. 

Voor mij persoonlijk is het ongelooflijk als we onderwijs louter blijven zien als een kostenpost. Onderwijs is de beste investering die je kunt doen. In jonge mensen en in kennis, en daarmee in de samenleving. De politiek lijkt niet verder te kijken dan de begroting voor komend jaar. Maar we moeten veel verder kijken, niet beknibbelen en voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.  

Ik hoop dat iedereen onze actie steunt en het nieuwe kabinet oproept om structureel 1,1 miljard meer geld uit te trekken voor het hoger onderwijs. 

Geert ten Dam, voorzitter College van Bestuur