Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Zes onlangs gepromoveerde onderzoekers van de UvA en het Amsterdam UMC (locatie AMC) ontvangen van NWO een Rubicon-subsidie om onderzoek te doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. Het gaat om Philip Brouwer, Laura Han, Willianne Hoepel, Roos Hopman, Klaas van Leest en Anne Steins.

NWO ontving aanvragen van 94 onderzoekers en honoreerde er in totaal 31. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

De UvA-toekenningen
 

  • Philip Brouwer (Amsterdam UMC, locatie AMC): Een Lassavaccin; bescherming tegen een dodelijk virus van een ongewenste huisgast
    Lassakoorts is een door-ratten-overgedragen, vaak dodelijke, ziekte die wordt veroorzaakt door het Lassavirus. Er bestaat nog geen vaccin tegen Lassakoorts. Brouwer gaat een stabiel Lassa-eiwit maken dat kan fungeren als kandidaatvaccin en tot inzichten zal leiden in de interactie tussen ons immuunsysteem en het virus.

    Brouwer gaat twee jaar onderzoek doen aan de afdeling Integrative Structural and Computational Biology van het Scripps Research Institute in de Verenigde Staten.
     
  • Laura Han (Amsterdam UMC, locatie AMC): Hersenleeftijd en de geestelijke gezondheid van jongeren
    Hebben jonge mensen met stemmings- en angststoornissen hersenen die jonger of ouder zijn dan ze in werkelijkheid zijn? In dit project onthult Han de klinische waarde van de hersenleeftijd van adolescenten door het te gebruiken om ziektekenmerken en behandelingsrespons te voorspellen.

    Han vertrekt voor een periode van twee jaar naar Melbourne University in Australië.
     
  • Willianne Hoepel (Amsterdam UMC, locatie AMC): Op zoek naar nieuwe behandelingen voor nierziekten
    Nierziekten treffen meer dan 500 miljoen mensen. De behandelmethoden zijn schaars. In dit project zal Hoepel bepalen of mestcellen een rol spelen in chronische nierziekten, met het uiteindelijke doel om nieuwe behandelmethoden te vinden.

    Hoepel gaat gedurende twee jaar haar onderzoek doen aan Cambridge University in het Verenigd Koninkrijk.
     
  • Roos Hopman (Amsterdam Institute for Social Science Research): DNA-composities in de criminele opsporing
    anneer een criminele opsporing is vastgelopen kan met DNA van de onbekende verdachte een digitale compositie van het gezicht worden gegenereerd. Hopman bekijkt de verspreiding van deze gezichten in de samenleving, waar ze racialiserende consequenties kunnen hebben.

    Hopman vertrekt voor een periode van een jaar naar het Program on Science, Technology and Society van Harvard Kennedy School in de Verenigde Staten.
     
  • Klaas van Leest (Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences): Belichten van afval voor ammoniaproductie
    De vervuilende productie van ammonia en de overvloed aan nitraat in de grond (stikstofprobleem) belemmeren een circulair gebruik van stikstof. Het onderzoek van Van Leest heeft als doel om een milieuvriendelijk proces te ontwikkelen voor de conversie van nitraat naar ammonia met behulp van licht.

    Van Leest gaat twee jaar lang onderzoek doen aan de afdeling Chemistry van de University of Hong Kong in China.
     
  • Anne Steins (Amsterdam UMC, locatie AMC): Celstress als veroorzaker van kanke
    Kankercellen zijn in staat om in leven te blijven ondanks dat het lichaam communiceert dat de kankercel dood moet. Steins gaat bestuderen hoe celstress bijdraagt aan deze ongewenste kankerceloverleving en of dit kan worden geremd.

    Steins voert haar project van twee jaar uit aan het College of Health and Medicine van de Australian National University in Australië.

Over Rubicon

Met een Rubicon-subsidie kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). De toekenningen in dit bericht betreffen twee samengevoegde financieringsrondes van 2020.