Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
UvA-hoogleraren Rens Bod, Jeroen de Kloet, Julia Noordegraaf en Frank Lobbezoo zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gekozen als nieuw lid. In totaal heeft de KNAW 18 nieuwe leden gekozen. Zij worden op maandag 30 oktober geïnstalleerd.

Leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Ze worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. Er zijn circa 600 leden. Een lidmaatschap is voor het leven.

De nieuwe KNAW-leden vanuit de UvA:

Rens Bod (foto: KNAW, Inge Hoogland)
Rens Bod (foto: KNAW, Inge Hoogland)

Rens Bod, hoogleraar Digitale geesteswetenschappen en geschiedenis van de geesteswetenschappen

Bod is een invloedrijk computationeel geesteswetenschapper, maar heeft daarnaast bijna eigenhandig een nieuw en levendig onderzoeksveld gevestigd: de geschiedenis van de geesteswetenschappen. Zijn boek De vergeten wetenschappen: Een geschiedenis van de humaniora was de eerste wereldgeschiedenis van de geesteswetenschappen, en is vertaald in zeven talen. Hin het boek laat Bod zien hoe de wetenschappelijke empirische methode eerst ontstond bij de geesteswetenschappen, en daarna is overgenomen door de natuurwetenschappen. Zijn recente boek, Een wereld vol patronen: De geschiedenis van kennis, brengt de algemene ontwikkeling van kennisregimes in kaart. Bod levert regelmatig opinie-bijdragen, en hij is oprichter van WOinActie, een actiegroep die zich sterk maakt voor adequate financiering van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, wat heeft bijgedragen tot structurele investeringen.

Jeroen de Kloet (foto: Yiu Fai Chow)
Jeroen de Kloet (foto: Yiu Fai Chow)

Jeroen de Kloet, hoogleraar Globalisering

De Kloet verrichtte baanbrekend onderzoek naar de populaire cultuur van China. Hij combineert benaderingen uit de mediastudies naar kunst, muziek, mode, film en nieuwe media met inzichten uit de antropologie en communicatiewetenschap. Zo onderzocht hij de punkcultuur in China, de aanloop naar de Olympische spelen in Beijing, en ideeën rond vaderschap in Chinese realityshows. De Kloet deinst niet terug voor het onderzoeken van censuur en de grenzen van kritiek in China, bijvoorbeeld in een studie naar individuele en politieke expressie op het Chinese platform Weibo. Hij heeft een open oog voor de verschillende invalshoeken van westerse en Oost-Aziatische onderzoekers.

Frank Lobbezoo (foto: ACTA)
Frank Lobbezoo (foto: ACTA)

Frank Lobbezoo, hoogleraar Orale functieleer, in het bijzonder de orofaciale pijn en disfunctie (ACTA)

Als tandarts doet Lobbezoo onderzoek naar tandenknarsen, een vaak moeilijk behandelbaar probleem dat kan leiden tot pijnklachten en slijtage van tanden en kiezen. Zijn onderzoek laat zien dat tandenknarsen ook een gedragsmatige component heeft. Het leidde tot vernieuwende behandelmethodes voor dit soms invaliderende probleem. Ook doet Lobbezoo onderzoek naar aangezichtspijn en slaapstoornissen in relatie tot de tandheelkunde (bijvoorbeeld obstructief slaapapneu). Zijn onderzoek leidde tot hechtere samenwerking tussen de tandheelkunde en disciplines als neurologie, keel-, neus- en oorheelkunde en anesthesiologie. Zijn aandacht voor een niet-invasieve biopsychosociale aanpak van aangezichtspijn heeft bij tandartsen geleid tot een voorzichtiger en wetenschappelijk beter onderbouwde werkwijze, en daarmee minder complicaties en kosten.

Julia Noordegraaf (foto: Bob Bronshoff)
Julia Noordegraaf (foto: Bob Bronshoff)

Julia Noordegraaf, hoogleraar Digitaal erfgoed

Noordegraaf is een internationaal erkende trailblazer in het media-onderzoek. Ze was leidend bij het ontwikkelen van innovatieve en grootschalige digitale instrumenten voor onderzoek en analyse van media. Voorbeelden zijn CLARIAH, een onderzoeksinfrastructuur voor onderzoekers in de geestes- en sociale wetenschappen, en Time Machine Europe, een simulator voor 5.000 jaar Europese geschiedenis. In de Amsterdam Time Machine kan het publiek virtueel terugreizen naar het Amsterdam van vroegere eeuwen op het niveau van wijken, straten en huizen. Noordegraafs werk en aanpak inspireerden ook anderen tot het ontwikkelen van nieuwe methodologieën en technologieën voor de toegang tot digitale archieven van televisie en radio, kranten, boeken, wetenschappelijke tijdschriften en nieuwe media.