Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Zijn er grote lijnen in de geschiedenis, en zo ja, kunnen we die verklaren? Hierover gaat het boek Big History and the Future of Humanity van dr. Fred Spier, dat deze maand verschijnt bij de Amerikaans-Engelse uitgever Wiley-Blackwell.

Zijn er grote lijnen in de geschiedenis, en zo ja, kunnen we die verklaren? Hierover gaat het boek Big History and the Future of Humanity van dr. Fred Spier, dat deze maand verschijnt bij de Amerikaans-Engelse uitgever Wiley-Blackwell. Spier is universitair hoofddocent Big History aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de UvA. In zijn boek biedt Spier een nieuw en eenvoudig schema, met behulp waarvan de gehele geschiedenis beter kan worden begrepen. Naast een helder overzicht van de historische ontwikkelingen maakt hij tegelijkertijd inzichtelijk wat we van de toekomst kunnen verwachten.

Aan het boek ligt vijftien jaar ervaring van Spier ten grondslag met onderwijs en onderzoek op het terrein van big history. In de big history-benadering wordt de geschiedenis van mensen geplaatst binnen die van de rest van het leven, de aarde, het zonnestelsel, ons melkwegstelsel en het gehele heelal. Deze nieuwe kijk op de geschiedenis heeft geleid tot een opwindende ontdekking: door in het groot te kijken worden eenvoudige patronen zichtbaar die het mogelijk maken alle aspecten van de geschiedenis tenminste gedeeltelijk te verklaren.

Over de auteur

Dr. Fred Spier studeerde biochemie en culturele antropologie. Hij promoveerde cum laude op een lange-termijnonderzoek naar religie en politiek in Peru, bezien vanuit een wereldhistorisch perspectief. Sinds 1994 doceert hij big history (de geschiedenis van alles) aan de UvA en sinds 2003 ook aan de Technische Universiteit Eindhoven. Spier is tevens docent aan het Amsterdam University College (AUC) van UvA en VU.

Boekpresentatie

Op woensdag 26 mei staat Big History and the Future of Humanity centaal tijdens een bijeenkomst in academisch-cultureel centrum SPUI25. Hierbij geeft Fred Spier een inleiding, waarna astronoom Ed van den Heuvel, paleoloog en paleo-antropoloog John de Vos en historicus James Kennedy hun visie op het boek zullen geven. Het rondetafelgesprek wordt geleid door biochemicus Karel van Dam.

Publicatiegegevens

Fred Spier: Big History and the Future of Humanity
ISBN: 978-1-4443-3421-0
2010, Wiley-Blackwell