Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Studenten van het AUC van de UvA en de VU sloegen op donderdag 10 februari de symbolische eerste paal van de nieuwbouw van het AUC op Science Park Amsterdam.

Studenten van het Amsterdam University College (AUC) van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam sloegen op donderdag 10 februari de symbolische eerste paal van de nieuwbouw van het AUC op Science Park Amsterdam. De handeling weerspiegelde het internationale karakter van het AUC. Voorafgaand aan het slaan van de eerste paal waren er korte voordrachten door: drs. Carolien Gehrels (wethouder Economische Zaken, Kunst en Cultuur, gemeente Amsterdam), drs. Paul Doop (vice-voorzitter College van Bestuur UvA), prof. dr. Marijk van de Wende (dean AUC) en Jesse Hettema (voorzitter AUC Student Council).

Het ontwerp voor het 6.000 m² grote gebouw is van Mecanoo architecten. Het gebouw symboliseert een huis voor studenten, maar past tegelijkertijd bij de meer zakelijke architectuur van de andere gebouwen op het Science Park. Het wordt een duurzaam gebouw. Zo wordt gebruik gemaakt van warmte-koude-opslag en betonkernactivering, en wordt het dak voorzien van mossedum dat zorgt voor isolatie en waterberging. Bouwheer is de UvA, de hoofdaannemer is Bouwbedrijf M.J. De Nijs & Zonen B.V.

Het gebouw wordt in 2012 in gebruik genomen. Het AUC, dat in september 2009 met de eerste lichting studenten van start ging, is nu tijdelijk gehuisvest in een onderwijsgebouw in de Plantagebuurt in Amsterdam.

Over het AUC

Paul Doop en Carolien Gehrels bij de eerste paal AUC
Carolien Gehrels, Paul Doop, Marijk van de Wende en Jesse Hettema (in de witte jassen) bij de boormachine

Vanuit het motto Excellence and Diversity in a Global City brengt het AUC studenten van over de hele wereld samen in een selectief en residentieel programma. In de Engelstalige liberal arts and science opleiding verdiepen zij zich vanuit brede maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken in verschillende disciplines. Bètavakken en academische vaardigheden krijgen veel aandacht. Intensief en kleinschalig onderwijs wordt gegeven door docenten met een sterke internationale achtergrond. De studenten worden geselecteerd op hun academische kwaliteiten en motivatie, en ongeveer de helft van de studenten komt uit het buitenland.

Over Science Park Amsterdam

Science Park Amsterdam, een gebied van circa 70 hectare, wordt door de UvA, de gemeente Amsterdam en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gezamenlijk ontwikkeld tot internationaal bètakenniscentrum. In een campusachtige omgeving bevinden zich de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA en de onderzoeksinstituten Nikhef, AMOLF en CWI, en SARA Reken- en Netwerkdiensten. (Studenten)woningen, sportcentrum Universum en horecagelegenheden bieden ruimte voor ontmoeting en ontspanning. Daarnaast zijn er zijn er zo’n honderd bedrijven in de Life Sciences, ICT en zakelijke dienstverlening gevestigd.

Het gaat om een besloten bijeenkomst.