EN

1010 guerilla's, duurzaamheid
Foto: Tjebbe Venema

De 10:10 guerrilla’s, een team van studenten van de UvA en de HvA, hielden op donderdag 16 juni een energieactie op Science Park Amsterdam. In eetcafé Oerknal speelde de band Vota Fonzie, waarbij studenten op spinbikes de energie produceerden. De dynamo’s van de fietsen waren gekoppeld aan een voltmeter. De actie op het Science park is onderdeel van een bewustwordingsoffensief om studenten en medewerkers van UvA en HvA te inspireren en motiveren tot duurzamer gebruik van energie.

Op 19 mei verrasten de 10:10 guerrilla’s medewerkers en studenten van UvA en HvA in het Maagdenhuis en gebouw de Fraijlemaborg al met de traploopwedstrijd King/Queen of the stairs. In de tweede helft van juni staat een derde actie gepland, waarbij de studenten een energiecontrole doen in verschillende UvA- en HvA-gebouwen.

Green Energy Transition

Het bewustwordingsoffensief wordt op zaterdag 25 juni in de Oudemanhuispoort van de UvA afgesloten met het duurzaamheidsevenement Green Energy Transition (GET). Het programma van deze dag bestaat uit lezingen, workshops, rondleidingen, een markt en muziek. Bezoekers kunnen onder andere op supermarktsafari met universiteitshoogleraar Louise Fresco, zelf bio-afbreekbaar plastic maken en een lezing van Wubbo Ockels bijwonen.

GET is op zaterdag 25 juni van 11.00 tot 18.00 uur in de Oudemanhuispoort van de UvA, Oudemanhuispoort 4, Amsterdam.

UvA en HvA partners van 10:10

De UvA en de HvA zijn partners van 10:10. Dat is een wereldwijd klimaatinitiatief dat zoveel mogelijk mensen en organisaties uitdaagt om hun energieverbruik terug te brengen. Het doel is om jaarlijks 10% energie te besparen. Naast technische maatregelen zijn bewustwordingsacties cruciaal om studenten en medewerkers te motiveren tot gedragsverandering. Hiertoe hebben de afdelingen communicatie en studenten van zowel UvA als HvA de handen ineengeslagen en het campagneteam 10:10 guerrilla’s opgericht.