Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Emancipatie beoogt bevrijding en gelijkwaardigheid, maar leidt in de praktijk niet zelden tot sociale uitsluiting, onbedoelde discriminatie en achterstelling. Vanuit die vaststelling discussiëren wetenschappers uit verschillende disciplines met elkaar op 14 en 15 oktober tijdens het congres ‘Uitsluitend Emancipatie’.

Emancipatie beoogt bevrijding en gelijkwaardigheid, maar leidt in de praktijk niet zelden tot sociale uitsluiting, onbedoelde discriminatie en achterstelling. Vanuit die vaststelling discussiëren wetenschappers uit verschillende disciplines met elkaar op 14 en 15 oktober tijdens het congres ‘Uitsluitend Emancipatie’. Het congres wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Agnes Jongerius houdt de openingsrede.

Tijdens het congres worden emancipatieprocessen uit heden en verleden tegen het licht gehouden door het begrip ‘emancipatie’ centraal te stellen en kritisch te bekijken. Wat is het beoogde einddoel van emancipatie: gelijkheid of de ruimte om anders te zijn? Werkt emancipatie bevoogdend, of is stuurloze emancipatie tot mislukken gedoemd? Tijdens de congresdagen presenteren 54 historici, juristen en sociale wetenschappers hun laatste inzichten op het gebied van emancipatie-onderzoek.

De keynote-lezing wordt gehouden door Joan Scott, hoogleraar aan het Institute for Advanced Study (Princeton, VS). Scott is een vooraanstaand Amerikaanse historicus die eerder belangrijke bijdragen leverde aan het debat over gendergeschiedenis, waaronder haar klassiek geworden artikel ‘Gender: A Useful Category of Historical Analysis’ uit 1986. Meer recent verscheen van haar The Politics of the Veil (2007).

Emancipatie in Nederland

Met het thema ‘Uitsluitend Emancipatie’ wordt tijdens het congres een lange Nederlandse emancipatiegeschiedenis aan actuele vraagstukken rond emancipatie en integratie gekoppeld.

Nederland en het begrip ‘emancipatie’ delen een lang verleden. In de negentiende eeuw werd het begrip gebruikt voor de emancipatie van protestanten, katholieken en arbeiders, in de jaren zestig en zeventig voor vrouwen en homo's en tegenwoordig valt de term steeds vaker in relatie tot de islam.

Maar hoe vaak er ook over emancipatie wordt gesproken, het begrip zelf wordt zelden kritisch bevraagd. Dat vertroebelt het hedendaagse debat over emancipatie. Het congres ‘Uitsluitend Emancipatie’ wil daarom het debat openen over de mogelijkheden en tegenstrijdigheden van emancipatie als zodanig.

Publieksavond in De Balie 13 oktober

Voorafgaand aan het congres vindt op donderdagavond 13 oktober een publieke debatavond plaats in De Balie in Amsterdam. Het thema van de avond is ‘Emancipatie natuurlijk! Over onvanzelfsprekende seksuele emancipatie’. Tijdens het debat worden de spanningen in het streven naar emancipatie zelf onderzocht, via de spanningen tussen homo-emancipatie en vrouwenemancipatie. Henk Krol (Gay krant), Bas Heijne (NRC), Jannet Vaessen (Women INC) en Suzanne van Rossenberg (Transgender Netwerk Nederland) maken deel uit van het debatpanel.