Op woensdag 26 oktober vindt de uitreiking plaats van de Creatieve Geest Prijs 2011, een nieuwe prijs geïnitieerd door de Freek & Hella de Jonge Stichting. De prijs wordt toegekend aan een jonge wetenschapper met een origineel en nieuw idee om onderzoek te doen op het terrein van creativiteit en de werking van de hersenen. De winnaar ontvangt € 10.000 om zijn ingediende voorstel uit te werken en wordt vanuit het UvA-onderzoekszwaartepunt Brain and Cognitive Sciences ondersteund bij het verder uitwerken van zijn onderzoeksplannen.

Met het instellen van de Creatieve Geest Prijs willen Freek en Hella de Jonge onderzoek stimuleren naar creativiteit en de hersenactiviteiten die daarbij een rol spelen, zoals het waarnemend vermogen van schilders, het ruimtelijk inzicht van architecten en het associatieve talent van cabaretiers.

Uit de inzendingen zijn drie voorstellen genomineerd voor de prijs:

• Creating creativity door Gokhan Ertaylan (Universiteit van Amsterdam): Ertaylan wil een neuraal netwerk ontwikkelen om fundamentele concepten van creatief gedrag in silico (via computersimulatie) te ontwikkelen.
  • Kunst: Op zoek naar betekenis? door Meinou de Vries (Vrije Universiteit Amsterdam): De Vries wil – met een patroonherkenningstaak in een fMRI-experiment – onderzoeken of kunstbeleving samenhangt met de verstoring van het coherentiegevoel.
  • Can creativity survive a switch of domains? door Shanti Ganesh (Radboud Universiteit Nijmegen): Gebruikmakend van een nieuw creatief schakelparadigma wil Ganesh de anatomische en causale neurale connectiviteit meten bij mensen die opgeleid worden tot architect of danser.

De drie onderzoekers geven een presentatie van hun onderzoeksvoorstel, waarna Freek en Hella de Jonge de prijs uitreiken aan de uiteindelijke winnaar.

Lustrumsymposium CSCA

De prijsuitreiking is onderdeel van een symposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Cognitive Science Center Amsterdam van de UvA. In het ochtendprogramma wordt teruggeblikt op het onderzoek en onderwijs op het terrein van hersenen en cognitie in de afgelopen jaren, maar wordt ook vooruit gekeken naar de toekomst van het vakgebied. De middag draait om de Creatieve Geest Prijs.