Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dr. Karel van der Toorn is benoemd tot hoogleraar Godsdienst en Maatschappij aan de UvA. Hij zal zich in onderwijs en onderzoek richten op het vormgeven van het programma ‘Religieuze minderheden en de spelregels van de moderne democratie’.

Dr. Karel van der Toorn (1956) is benoemd tot hoogleraar Godsdienst en Maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij zal zich in onderwijs en onderzoek richten op het vormgeven van het programma ‘Religieuze minderheden en de spelregels van de moderne democratie’. Van der Toorn legde op 4 juli 2011 zijn functie neer als voorzitter van het College van Bestuur van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam.

Van der Toorn begon zijn wetenschappelijke loopbaan als godsdienstwetenschapper aan de Vrije Universiteit, waar hij in 1985 promoveerde. Vervolgens werd hij hoogleraar Antieke religies aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden, en directeur van het Leiden Institute for the Study of Religions. In 1998 werd Van der Toorn benoemd tot hoogleraar Godsdiensten van de Oudheid aan de UvA en decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Van 2006 tot 2011 was hij voorzitter van het College van Bestuur van de UvA en de HvA.

In 2007 verscheen bij Harvard University Press Van der Toorns boek Scribal Culture and the Making of the Hebrew Bible. Hierin beschrijft hij de positie van professionele schrijvers in de orale cultuur van het vroege Midden-Oosten en hun rol in de totstandkoming van de bijbel.