Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Resource, het magazine voor studenten en medewerkers van Wageningen Universiteit, is de winnaar van de Gouden Luis in de Pels 2011, een tweejaarlijkse prijs van de UvA en de HvA.

De redactie van Resource met juryvoorzitter Dolf Rogmans (tweede van links)

Resource, het magazine voor studenten en medewerkers van Wageningen Universiteit, is de winnaar van de Gouden Luis in de Pels 2011. De redactie van Resource ontving op donderdag 3 november een trofee en een cheque ter waarde van 500 euro uit handen van juryvoorzitter Dolf Rogmans. Erasmus Magazine, het weekblad van de Erasmus Universiteit, won in de categorie ‘Beste productie’ met hun zomernummer ‘Het best gejatte nummer ooit’. De Gouden Luis in de Pels, een tweejaarlijkse prijs van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), wordt toegekend door een onafhankelijke jury. Met de prijs willen UvA en HvA het belang benadrukken van goede, zelfstandige journalistieke verslaggeving van gebeurtenissen in het hoger onderwijs.

Alle Nederlandse hogeschool- en universiteitsmedia konden deze editie meedingen in drie categorieën: Beste medium, Beste vormgeving en Beste productie. De prijzen zijn toegekend door een onafhankelijke jury bestaande uit Dolf Rogmans (hoofdredacteur Villa Media Magazine), PG Kroeger (hoofdredacteur ScienceGuide) en Sebastiaan Hameleers (voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg, ISO). De selectie geschiedde op grond van zes criteria: invalshoek, onderwerpkeuze, journalistieke kwaliteiten, relevantie, toegankelijkheid en schrijfstijl. Deelnemers in de categorie ‘Beste vormgeving’ werden ook getoetst op de mate waarin het beeld de tekst ondersteunde.

De winnaars

Over Resource, winnaar in de categorie ‘Beste medium’ stelt de jury dat ‘iedereen die Resource vasthoudt, proeft dat de makers van hun vak houden. Het tijdschrift Resource ademt alle elementen uit waar Wageningen University & Research Centre bekend om staat. De liefde voor de wetenschap en de rol van de wetenschap in de wereld zijn geïntegreerd in het tijdschrift. Daarmee laat de redactie zien dat het maken van een tijdschrift om een duidelijke doelgroep vraagt. Resource heeft een duidelijke bladformule die consequent wordt doorgevoerd’.

In de categorie ‘Beste productie’ won Erasmus Magazine (EM). De jury vond de zomereditie van het universiteitsblad in één woord ‘jaloersmakend’. ‘De redactie heeft het concept – waarin de opmaak en stijl van diverse rubrieken uit bekende tijdschriften werden gekopieerd – consequent doorgevoerd in het blad. De makers verzwakken niet halverwege het tijdschrift, waardoor ze de aandacht van de lezer van a tot z weten vast te houden. En dat is prijzenswaardig.’

De jury besloot in de categorie ‘Beste vormgeving’ geen prijs toe te kennen. ‘De vormgeving van een medium moet je vastpakken en niet meer loslaten’, aldus de juryleden die dit onvoldoende terug zagen onder de inzenders.

Over de Gouden Luis in de Pels

Wieneke Gunneweg, hoofdredacteur Erasmus Magazine, met Dolf Rogmans

De Gouden Luis in de Pels in 2008 in het leven geroepen door het College van Bestuur van de UvA en HvA, ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van Folia, het weekblad voor de Universiteit van Amsterdam. Met de prijs wil het College van Bestuur van beide instellingen het belang benadrukken van goede, zelfstandige journalistieke verslaggeving over gebeurtenissen en ontwikkelingen in en rond het hoger onderwijs.