Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dr. Zef Hemel is benoemd op de Wibautleerstoel aan UvA. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam.

Dr. Zef Hemel (54) is benoemd op de Wibautleerstoel aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam. Hemel, die Paul Scheffer opvolgt, zal zich vooral richten op de vraag welke ruimtelijke planning nodig is om de regio Amsterdam door de financiële crisis te loodsen.

De UvA en de gemeente verwachten dat Hemel als bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek een belangrijke wetenschappelijke bijdrage kan leveren aan de sociaal-economische en ruimtelijke ontwikkelopgave van de stad in een moeilijke periode. Meer dan de afgelopen twintig jaar, zal de Wibautleerstoel de komende vijf jaar gericht zijn op de toekomst.

Hemel studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde in 1994 in de letteren aan de UvA met een onderzoek naar de planning, inrichting en vormgeving van de IJsselmeerpolders. Na zijn promotie werkte hij bij de Raad van Advies voor de Ruimtelijke Ordening te Den Haag en bij het ministerie van VROM aan de Vijde Nota Ruimtelijke Ordening. In 2001 werd Hemel directeur van de Academie van Bouwkunst Rotterdam en drie jaar later adjunct-directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam.

Hemel heeft zich de afgelopen twintig jaar actief gemengd in het nationale en internationale planologische debat. In zijn werk verbindt hij steeds internationale sociaal-economische en culturele vraagstukken aan de actuele en toekomstige ontwikkelopgave van de Nederlandse grote steden. Sinds 2007 schrijft hij bijna dagelijks beschouwingen over steden en planning op zijn weblog ‘Vrijstaat Amsterdam’ (www.zefhemel.nl).

Hemel maakt deel uit van diverse besturen, onder meer van de stichting Architecturalia, de EFL-stichting en de stichting Forum voor Stedelijke Vernieuwing. In 2009 was hij curator van Vrijstaat Amsterdam, onderdeel van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Nog onlangs presenteerde hij op uitnodiging van de International Society of City and Regional Planners in Wuhan, China, zijn visie op hoe we leefbare steden kunnen bouwen: narratief, open, van onderop. Vanuit deze visie zal Hemel de komende vijf jaar invulling geven aan zijn activiteiten als bijzonder hoogleraar aan de UvA.

De Wibautleerstoel is in 1991 door de gemeente Amsterdam gevestigd aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is achtereenvolgens bekleed door Willem Heinemeijer, Annemieke Roobeek, Jan Terlouw, Geert Mak en Paul Scheffer. Hemel blijft drie dagen per week verbonden aan de gemeente Amsterdam als adjunct-directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening.