Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Aanstaande vrijdag 23 maart opende aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) de eerste Photanol-proeffabriek. De komende tijd wordt daar getest hoe de nieuwe biobrandstoftechnologie Photanol het beste op grote schaal kan worden geproduceerd.

Vrijdag 23 maart opende aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) de eerste Photanol-proeffabriek. De komende tijd wordt daar getest hoe de nieuwe biobrandstoftechnologie Photanol het beste op grote schaal kan worden geproduceerd.

Het basisprincipe van Photanol, ontworpen door twee UvA-hoogleraren, is wezenlijk anders dan dat van andere biobrandstoffen. Opschaling van laboratoria naar productie is vaak moeilijk bij biofuels. Met de oprichting van de Photanol Pilot Plant wordt de wetenschappelijke ontdekking in grotere volumes getest, geoptimaliseerd en gediversifieerd.

De technologie van Photanol is wezenlijk anders en daardoor veel efficiënter dan biofuel-productie met behulp van planten of dan het grootschalig kweken van algen voor de productie van biodiesel. Er zijn verschillende voordelen. Zo hoeven de cellen niet geoogst te worden; het proces is continu. Er zijn praktisch geen andere stoffen nodig en het systeem verbruikt uitsluitend zonlicht en CO2. Ook doet het proces geen beroep op landbouwgronden en concurreert dus niet met voedselgewassen, in tegenstelling tot andere biofuel-processen. Tot slot heeft de productie van Photanol een negatieve CO2-footprint.

De bedenkers van het Photanol-principe zijn prof. dr. Klaas Hellingwerf en prof. dr. Joost Teixeira de Mattos van de UvA. Vanuit hun microbiologische expertise ontwierpen zij een zeer efficiënt, schoon en duurzaam proces. Zij hebben een blauwalg, een eencellig organisme dat net als een plant zonlicht en CO2 gebruikt, voorzien van het vermogen om suiker om te zetten in bijvoorbeeld ethanol of melkzuur (of vele andere producten). Als dit organisme CO2 en zonlicht krijgt, produceert het deze producten. Eerder is al aangetoond dat het systeem werkt (proof of concept) en economisch rendabel (proof of principle) kan zijn.

Photanol BV is opgericht in 2008 door de UvA Holding samen met het Swammerdam Institute for Life Sciences, onderzoeksgroep Molecular Microbial Physiology van prof. dr. Klaas Hellingwerf en prof. dr. Joost Teixeira de Mattos.