Wat is er sinds de verzuiling gebeurd en hoe verhoudt zich dat tot het verleden? Tijdens het congres Regimes of Religious Pluralism in 20th-Century Europa wordt op deze en andere vragen dieper ingegaan. Het congres vindt plaats van 19 tot 21 april en wordt georganiseerd door de UvA en de VU Amsterdam.

In heel Europa ontstonden in het laatste kwart van de 19de eeuw gemeenschappen die een nieuw denken over politiek en over de plaats van religie in de maatschappij inluidden. In Nederland kreeg dit vorm in de verzuiling. In de jaren 1960 eindigde deze ordening plotseling. Wat is er sindsdien gebeurd en hoe verhoudt zich dat tot het verleden?

Tijdens het congres Regimes of Religious Pluralism in 20th-Century Europa wordt op deze en andere vragen dieper ingegaan vanuit een interdisciplinair en internationaal vergelijkend perspectief. Het congres vindt plaats van 19 tot 21 april en wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Onderwerpen die op het programma staan zijn onder meer de historische en actuele omgang met religieus pluralisme en minderheden (joden, moslims, pinkstergemeenten, paganisten), secularisatie, de alledaagse beleving van religieus verschil en kerk-staatverhoudingen in verschillende Europese landen. Sprekers van diverse gerenommeerde universiteiten komen aan het woord, onder meer van de University of Birmingham, Boston University, Leipzig University, University of Padua, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam.

Publieke debatavond in De Balie

Naar aanleiding van het congres wordt er op donderdag 19 april een publieksavond georganiseerd. Tijdens de debatavond ‘Ruimte voor religie’ staat de vraag centraal of we eigenlijk wel een seculiere samenleving zijn en welke ruimte religieuze minderheden tegenwoordig hebben en zouden moeten hebben in het publieke domein. Piet Hein Donner, vice-president van de Raad van State en voormalig Minister van Integratie, zal de hoofdlezing geven. Hierop geeft de publicist en socioloog Shervin Nekuee een reactie, gevolgd door een debat met de zaal.

Tijd en locatie

Het congres vindt plaats van 19 – 21 april. De meeste onderdelen vinden plaats in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek, Singel 425, Amsterdam.

De publieksavond vindt plaats in De Balie, Amsterdam. Het programma begint om 20.00 uur op donderdag 19 april.