Is het poldermodel een relikwie, een remparachute of een reddingsboei? Geven we kinderen tegenwoordig niet te snel een label? Hoe makkelijk is persoonlijke informatie te achterhalen op internet? Deze en andere vragen stonden centraal op zaterdag 2 juni tijdens de Universiteitsdag van de UvA.

Is het poldermodel een relikwie, een remparachute of een reddingsboei? Geven we kinderen tegenwoordig niet te snel een label? Hoe makkelijk is persoonlijke informatie te achterhalen op internet? Hoe ziet duurzame ruimtelijke planning eruit? Deze en andere vragen stonden centraal op zaterdag 2 juni tijdens de Universiteitsdag van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Oud-studenten, wetenschappers en donateurs troffen elkaar voor debatten en colleges op het snijvlak van wetenschap en maatschappij.

De UvA organiseerde dit jaar voor de elfde keer de Universiteitsdag. Louise Gunning-Schepers, voorzitter van het College van Bestuur, verrichtte ’s ochtends in de Aula de opening. Vervolgens hield Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en per september 2012 universiteitshoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de UvA, een rede onder de titel Het poldermodel in tijden van polarisatie.

Kennisfestival

Publiekstrekker tijdens de Universiteitsdag was het kennisfestival met debatten en colleges. In het debat Dyslexie of ADHD? Ieder kind een label? ging het om de enorme vlucht die het labelen van kinderen de laatste jaren heeft genomen. Hoe komt dat en wat zijn de gevolgen? Stadsplanning moet anders, betoogde Zef Hemel, die sinds dit jaar de Wibautleerstoel bekleedt. Hij legde in het college WikiCity. Kenmerken van een duurzame ruimtelijke planning uit waarom we moeten stoppen met de traditionele manier van plannen. Datalekken bij bedrijven, gehackte overheidsinstanties en criminelen die bankrekeningen plunderen. Zakelijke communicatie, persoonsinformatie en financiële transacties lopen steeds vaker via het internet. Maar hoe veilig is dat eigenlijk? Twee wetenschappers gaven een demonstratie. In een aflevering van Room for Discussion, het discussieprogramma van de economiefaculteit, gingen Barbara Baarsma (bijzonder hoogleraar Toegepast Economisch Onderzoek) en Ronald Plasterk (Tweede Kamerlid voor de PvdA) met elkaar in gesprek over actuele economische thema’s. In het Lagerhuisdebat Wat kan Europa ons schelen? poneerde Kathalijne Buitenweg (voormalig Europarlementariër voor GroenLinks) stellingen waarover het publiek in discussie ging.

Parallel aan de activiteiten op de Oudemanhuispoort was er op het Science Park een ouder-kindprogramma met speciale workshops en kinderlezingen. In USC Universum, het sportcentrum van de UvA, was een speciaal sportprogramma met onder andere een apenkooi-arena.

Slotmanifestatie

Tijdens de slotmanifestatie trad cabaretier Emilio Guzman op en werden de UvA-scriptieprijzen 2012 uitgereikt door juryvoorzitter Bart Noordam, decaan van de FNWI. Thijs van Putten, promovendus bij het Anton Pannekoek Instituut, ontving de prijs voor zijn scriptie Models of extended relativistic envelopes of magnetars. De tweede prijs ging naar Roel Mocking; de derde prijs ging ex aequo naar Clotilde Caillault en Niki Frencken.
Rector magnificus Dymph van den Boom sloot de dag af met een slotwoord. ’s Avonds gaf het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck een concert in de Singelkerk.