Katerina Dohnalova, onderzoeker aan het Institute of Physics van de UvA, heeft de Amsterdam Science & Innovation Award 2012 gewonnen. Ze ontvangt een prijs van 5000 euro. Dohnalova ontwikkelde een siliciumnanostructuur die zeldzame en toxische componenten van optische instrumenten kan vervangen.

Amsterdam Science and Innovation Award 2012

De publieksprijs van 1000 euro is dit jaar gewonnen door Carlos P. Fitzsimons en Joan Domingo Espín (Swammerdam Institute for Life Sciences, UvA). Voor hun onderzoek naar het gebruik van modulaire eiwitten bij gentherapie kregen zij de meeste publieksstemmen.

De jury bestond uit juryvoorzitter Louise Gunning (voorzitter CvB UvA/HvA), Kees Donker (IBM Innovation & Technology Executive), Rob Kirschbaum (vicepresident innovatie bij DSM) en Ben van Dongen (medeoprichter en CEO BlueBubbleLab).

De andere finalisten waren:

■ Dr. Albert Alberts & prof. dr. Gadi Rothenberg (Van ‘t Hoff Institute for Molecular Sciences, UvA): A new biodegradable resin made from 100% plant-based materials

■ Dr. Jurgen Seppen (Tytgat Institute for Liver and Intestinal Research, AMC): Bacterial spores for intestinal gene therapy

■ Dr. Rosalie Luiten (Department of Dermatology, AMC): New immunotherapy for melanoma

■ Theo van Lieshout (Technology Centre, UvA): Energy from an unexpected angle

Over de Amsterdam Science & Innovation Award

De Amsterdam Science & Innovation Award (AMSIA) wordt jaarlijks georganiseerd. Onderzoekers en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit (VU), Academisch Medisch Centrum (AMC), VU medisch centrum (VUmc), Hogeschool van Amsterdam (HvA) en onderzoeksinstituten op het Science Park Amsterdam, sturen hun innovatieve en uitvoerbare ideeën in.

Volgend jaar vindt de achtste editie van de Amsterdam Science & Innovation Award plaats op dinsdag 21 mei 2013.