De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) staakt haar onderzoek naar gedragingen van de VU en de UvA nadat de universiteiten hebben verklaard dat zij geen afspraken zullen maken over de hoogte van het collegegeld voor een tweede universitaire studie tenzij het om gezamenlijk aangeboden opleidingen gaat.

Met ingang van het studiejaar 2010-2011 mogen universiteiten een zogenaamd instellingstarief in rekening brengen voor initieel onderwijs aan studenten die al een bachelor- of masterdiploma hebben behaald. De NMa was een onderzoek gestart naar de vraag of VU en UvA de hoogte van dit instellingstarief met elkaar hadden afgestemd.

In de loop van het onderzoek hebben de NMa en de universiteiten gediscussieerd over de vraag of de Mededingingswet in dit geval van toepassing is. Doordat het onderzoek is gestaakt, wordt geen antwoord gegeven op deze vraag.