Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft prof. dr. Kareljan Schoutens benoemd tot decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI).

Dhr. prof. dr. (Kareljan) Schoutens, decaan FNWI

De benoeming gaat in op 1 oktober 2012. Schoutens is nu hoogleraar Theoretische fysica en directeur van het Institute of Physics van de UvA. Schoutens volgt prof. dr. Bart Noordam op, die sinds 1 mei 2009 het decanaat bekleedde. De decaan heeft de algehele leiding over de faculteit en is verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek. 

Wetenschappelijke en bestuurlijke loopbaan

Prof. dr. C.J.M. Schoutens (1962) is sinds 1995 werkzaam aan de UvA, eerst als universitair hoofddocent aan het Instituut voor Theoretische Fysica en het Van der Waals-Zeeman Instituut en sinds 1999 als hoogleraar Theoretische fysica. Hij doet onderzoek op het terrein van quantummaterie en complexe systemen. Voor zijn komst naar de UvA werkte Schoutens in de Verenigde Staten. Van 1989 tot 1992 was hij postdoc bij het Institute for Theoretical Physics van de State University of New York at Stony Brook. Daarna was hij verbonden aan het Physics Department van Princeton University, achtereenvolgens als postdoc en universitair docent. Schoutens promoveerde in 1989 aan het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar conforme symmetrie in tweedimensionale quantumveldentheorie. 

 

Schoutens is sinds 2011 directeur van het Institute of Physics van de UvA en van 2008 tot 2011 was hij directeur van het Instituut voor Theoretische Fysica Amsterdam. Ook buiten de UvA vervult hij verschillende advies- en bestuursfuncties. Zo was hij tot vorig jaar voorzitter van het bestuur van de Landelijke Onderzoekschool Theoretische Natuurkunde (LOTN). Hij vertegenwoordigde de UvA in de Kamer Natuurkunde van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) en hij is lid van het kernteam van het (landelijke) Platform Universitaire Natuurkunde. Schoutens is lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. 

 

Het College is verheugd in de persoon van Schoutens een decaan te hebben gevonden die al zeer nauw betrokken is bij de samenwerking tussen UvA en VU, en daardoor in staat zal zijn om continuïteit in dit belangrijke proces te garanderen.

Over de faculteit

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) verzorgt onderwijs en onderzoek in verschillende disciplines: Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde, Biologie, Fysische geografie, Informatica en Scheikunde. Op haar onderzoeksterreinen neemt de FNWI internationaal een vooraanstaande plaats in en de faculteit participeert in een groot aantal samenwerkingsverbanden met zowel universiteiten als het bedrijfsleven. De faculteit telt circa 4.000 studenten en 1.500 medewerkers, en is gehuisvest op Science Park Amsterdam.