Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Mensen die nog nooit chemotherapie hebben ondergaan, schatten de meeste bijwerkingen ervan erger in dan dat ze worden ervaren door mensen die daadwerkelijk chemotherapie hebben gekregen. Dit is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek 'Chemotherapie, wat weet u ervan?' dat afgelopen voorjaar is gehouden onder leiding van UvA-communicatiewetenschapper dr. Julia van Weert.

Onderzoek chemotherapie

Haaruitval, vermoeidheid, misselijkheid en braken zijn de meest bekende bijwerkingen van chemotherapie. Bloedingen, koorts en infecties zijn minder bekende bijwerkingen die wel veelvoorkomend zijn en waar tijdige actie van de patiënt vereist is om complicaties te voorkomen. Uit het onderzoek van Van Weert blijkt dat er grote behoefte is aan informatie over de behandeling, omgaan met bijwerkingen in het dagelijkse leven en de prognose. Maar er is ook behoefte aan affectieve (emotionele) communicatie. De uitkomsten van het onderzoek kunnen in de praktijk worden ingezet om de informatievoorziening over chemotherapie te verbeteren.

Ouderen vs. jongeren

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat dat vrouwen meer kennis over chemotherapie hebben dan mannen en dat mensen onder de 65 jaar meer kennis over chemotherapie hebben dan ouderen. Jongere en oudere patiënten verschillen weinig in hun informatie- en communicatiebehoeften, maar jongere patiënten gaan vaker zelf op zoek naar bronnen dan dat ouderen dat doen. Affectieve communicatie is voor ouderen nog belangrijker dan voor jongeren. Zorgverleners kunnen oudere patiënten daarin ondersteunen. In de ogen van patiënten is er nog veel ruimte voor verbetering in de informatievoorziening. Aan de hand van de onderzoeksresultaten kunnen zorgverleners gerichte adviezen geven over het raadplegen van informatiebronnen. De veelheid aan data die het onderzoek heeft opgeleverd, geeft Van Weert de mogelijkheid om nader, verdiepend onderzoek te doen.

Meer dan 3.000 Nederlanders

Onder de naam Chemotherapie: Wat weet u ervan? deed de afdeling Communicatiewetenschap van de UvA onderzoek naar de kennis en beeldvorming over het doorlopen van chemotherapie in Nederland. Het onderzoek liep van 4 februari (Wereldkankerdag) tot 4 april. Gedurende deze periode hebben meer dan 3.000 Nederlanders meegedaan aan het onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd door de UvA in opdracht van Public Eyes BV en is financieel mogelijk gemaakt door Amgen BV en KWF Kankerbestrijding.

De onderzoeksresultaten van het onderzoek zijn samengevat in een rapport.