Prominenten uit de academische wereld, het bedrijfsleven en de stad Amsterdam openen op vrijdag 21 september het nieuwe gebouw van het Amsterdam University College (AUC), het prestigieuze samenwerkingsverband van de UvA en de VU.

Amsterdam University College (AUC)

Helga Nowotny, als voorzitter van de European Research Council (ERC) verantwoordelijk voor de verdeling van miljarden Europees onderzoeksgeld, houdt de keynote speech. Nowotny is lid van de International Advisory Board van het AUC en zal ingaan op de relatie tussen onderwijs en onderzoek. Daarbij legt zij de nadruk op interdisciplinariteit, onderzoekvaardigheden, een kritische houding en maatschappelijke betrokkenheid. Berry Marttin, lid van de Raad van Bestuur Rabobank Nederland en voorzitter van de International Advisory Board van het AUC, belicht de rol van hoger onderwijs binnen een globaliserende samenleving.

Lodewijk Asscher, wethouder Onderwijs gemeente Amsterdam, verricht de openingshandeling. Asscher heeft zich vanaf de oprichting van het AUC geschaard achter de combinatie van excellentie en diversiteit die aan het AUC centraal staat. De gemeente Amsterdam heeft het AUC met een startsubsidie ondersteund.

De nieuwbouw van het AUC, het gezamenlijke onderwijsinstituut van de UvA en de VU Amsterdam, bevindt zich op Science Park Amsterdam. Architect Francine Houben van Mecanoo, dat het nieuwe AUC-gebouw ontwierp, en Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study (Princeton) en één van de grondleggers van het AUC, geven tijdens de opening in een film hun visie op het ideale onderwijsgebouw.

Het ontwerp van Mecanoo architecten voor het AUC-gebouw symboliseert ‘een huis voor studenten’ en past tegelijkertijd bij de meer zakelijke architectuur van de andere gebouwen op het Science Park.

Het gaat om een besloten bijeenkomst; toegang uitsluitend op uitnodiging.

Amsterdam University College (AUC)

Over het AUC

Het AUC is een gezamenlijk onderwijsinstituut van de UvA en de VU Amsterdam en een voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen de twee Amsterdamse universiteiten. Onder het motto Excellence and Diversity in a Global City biedt het AUC studenten uit de hele wereld een selectief en residentieel onderwijsprogramma. In de Engelstalige liberal arts and science-opleiding verdiepen de studenten zich vanuit brede maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken in verschillende disciplines. Docenten met een sterke internationale achtergrond verzorgen intensief en kleinschalig onderwijs. Bètavakken en academische vaardigheden krijgen veel aandacht.

Over Science Park Amsterdam

Science Park Amsterdam, een gebied van circa 70 hectare, wordt door de UvA, de gemeente Amsterdam en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gezamenlijk ontwikkeld tot internationaal bètakenniscentrum. Op het Science Park bevinden zich de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA en de onderzoeksinstituten NIKHEF, AMOLF en CWI, en SARA Reken- en Netwerkdiensten. Daarnaast zijn er zo’n honderd bedrijven in de Life Sciences, ICT en zakelijke dienstverlening gevestigd.