Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

UvA-biologe Katja Peijnenburg vertrok gisteren uit de haven van Southampton voor een reis van 7 weken met een Britse oceaanexpeditie. Ze gaat mee op de Atlantische tocht om marien zoöplankton te verzamelen voor ecologisch/evolutionair onderzoek. Peijnenburg reist van Southampton naar het puntje van Chili, een afstand van in totaal 13.500 kilometer.

Peijnenburg vaart mee met het schip RRS James Cook.  Het is een Britse expeditie met 20-30 Britse wetenschappers, maar Katja is een van de weinige niet-Britten die mee mag varen. Het schip is op weg naar Antartica en Katja mag voor haar onderzoek het grootste gedeelte van de reis 'meeliften'.  De expeditie loopt voor Peijnenburg van 10 oktober tot 24 november. Ze stapte in Southampton op en verlaat het schip in Punta Arenas (Chili).

Peijnenburg gaat zich samen met een Amerikaanse collega richten op het verzamelen van marien zoöplankton voor ecologisch/evolutionair onderzoek. Een van de vragen die zij willen beantwoorden is of marien zoöplankton zich kan aanpassen aan een veranderende oceaan (door opwarming en verzuring). Dit gaan ze doen door te kijken naar de biodiversiteit op verschillende niveaus (tussen en binnen soorten) en ook door de populatie-genetische structuur te bestuderen van een aantal 'target'-soorten. Peijnenburg gaat zich met name richten op het verzamelen van pijlwormen (chaetognaten) en vleugelslakken (pteropoden); haar Amerikaanse collega  op roeipootkreeftjes (copepoden).

Tijdens haar reis houdt Peijnenburg een blog bij voor kinderen.