Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Blootstelling van jonge prooien aan volwassen roofvijanden resulteert in gedragsverandering in hun latere leven. Nadat deze prooien volwassen zijn geworden, doden ze jonge roofdieren sneller dan prooien die geen eerdere ervaring met roofdieren hebben. Dat blijkt uit onderzoek naar het gedrag van drie mijtensoorten door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, uitgevoerd met collega’s uit Japan en Brazilië. Hun studie is vandaag gepubliceerd in Scientific Reports.

Dieren worden veelal ingedeeld in prooien of predators (roofdieren). Er zijn echter veel voorbeelden waarbij de rol van predator en prooi wordt omgedraaid; volwassen prooien vallen dan jonge predators aan, terwijl roofdieren jonge prooien aanvallen, maar volwassen prooien met rust laten.

Yasuyuki Choh en collega's bestudeerden drie mijtensoorten en laten zien dat het blootstellen van jonge prooien aan volwassen predators resulteert in gedragsveranderingen later in het leven (als de prooien de ervaring met rovers hadden overleefd). Eenmaal volwassen doodden deze prooien jonge predators sneller dan prooien die geen eerdere ervaring met predators hadden. De aanvallen van de volwassen prooien waren specifiek gericht op predators van de soort waaraan ze eerder waren blootgesteld. Dit suggereert dat de prooien hun vijand herkenden.

De resultaten impliceren dat prooien in staat zijn hun gedrag ten opzichte van predators te veranderen na een jeugdervaring en een verandering van hun ecologische rol.

Het onderzoek is mede gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

 

Publicatiegegevens

Yasuyuki Choh, Maira Ignacio, Maurice Sabelis en Arne Janssen: Predator-prey role reversals, juvenile experience and adult antipredator behaviour. (Scientific Reports, 11 oktober 2012).