Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

‘Spiegelen’, het imiteren van de gezichtsuitdrukking van de ander, speelt geen grote rol in het kunnen herkennen van de emotie van de ander. Dat blijkt uit onderzoek dat UvA-wetenschappers Agneta Fischer, Daniela Becker en Lotte Veenstra uitvoerden in het kader van het Groot Nationaal Onderzoek van NTR, VPRO en NWO. Hun bevindingen zijn verschenen in het online Open Access tijdschrift Frontiers in Emotion Science. Dit artikel is de eerste wetenschappelijke publicatie die is verschenen naar aanleiding van het Groot Nationaal Onderzoek.

Fischer, hoogleraar Sociale Psychologie aan de UvA, onderzocht met haar collega-wetenschappers het spiegelen en herkennen van de emoties ‘walging’ en ‘trots’. Uit het onderzoek blijkt dat mensen minder vaak spiegelen dan tot nu toe werd gedacht. Het imiteren van emoties gebeurde vooral bij mensen die elkaar kenden en bij lachen. Vreemden spiegelen de emotie van de ander niet.

Proefpersonen die de gezichtsuitdrukking van walging wel imiteerden, bleken bovendien niet beter in staat om deze emotie te herkennen dan personen die niet spiegelden. ‘Vaak wordt aangenomen dat het spiegelen van emoties helpt om de emotie van de ander beter te kunnen herkennen. Uit dit onderzoek blijkt dat dat vrijwel geen rol speelt. Veel belangrijker voor emotieherkenning is de gezichtsuitdrukking van de ander en de mate van empathie die je voelt voor die persoon’, aldus Fischer.

Spiegelen in een natuurlijke omgeving

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het spiegelen van emoties in een ‘natuurlijke’ omgeving. Fischer baseerde het artikel op een experiment dat zij voor het Groot Nationaal Onderzoek uitvoerde tijdens de Libelle Zomerweek in mei 2011. Bijna 300 vrijwilligers deden mee aan dat experiment. Hun gezichtsuitdrukkingen werden gefilmd terwijl zij tegenover elkaar zaten en opdrachten uitvoerden. In totaal hebben ruim 15.000 mensen meegedaan aan het onderzoek naar emotieherkenning, de meeste via online vragenlijsten.

Groot Nationaal Onderzoek

Het Groot Nationaal Onderzoek, gestart in september 2011, is een samenwerking tussen wetenschappers, de omroepen NTR en VPRO en het publiek en is mede mogelijk gemaakt door NWO. Inmiddels is alweer het vierde Groot Nationaal Onderzoek van start gegaan.

Publicatiegegevens

Agneta Fischer, Daniela Becker en Lotte Veenstra. Emotional Mimicry in Social Context: The Case of Disgust and Pride. Frontiers in Emotion Science (okt. 2012).