Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaan binnenkort het 100ste gezin begeleiden voor Stichting Talentenjacht Amsterdam (STA).

STA is een jonge organisatie die zich inzet voor sociale participatie in met name Amsterdam-West. Bij het Ouder & Kind-project worden studenten van de UvA en HvA ingezet als mentor. Deze mentor gaat wekelijks op bezoek bij zijn/haar mentorgezin.

Voor de studenten is het mentorschap een goede manier om de theorie die zij tijdens colleges opdoen, in praktijk te brengen bij hun mentorgezinnen. Tot nog toe zetten bijna 60 studenten zich al hiervoor in. De projectleiding van het Ouder & Kind-project is in handen van twee UvA-studenten.

Tijdens de mentorbegeleiding van het Ouder & Kind-project, wekelijks minstens een uur, krijgen ouders de kans vragen te stellen over onderwerpen waar ze minder bekend mee zijn. De ouder komt zo bijvoorbeeld te weten hoe het onderwijssysteem werkt in Nederland, welke regels er zijn in Nederland en op Nederlandse scholen. Naast deze ouderbegeleiding worden ook de kinderen door de mentor bijgestaan, bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk of tijdens het lezen. Ouders worden hierbij actief betrokken zodat zij zicht hebben op wat hun kinderen leren. Ook leren zij zelf hoe ze hun kinderen het beste kunnen ondersteunen. De focus ligt voornamelijk op de taalontwikkeling, aangezien bij de meeste gezinnen Nederlands de tweede taal is.