De UvA is gestegen van plek 92 naar 83 in de World University Rankings 2012-2013 van Times Higher Education. Op de ranglijst van vorig jaar maakte de UvA al een sprong van plek 165 naar 92. Universiteit Leiden is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op de 64ste plaats.

De Nederlandse universiteiten doen het goed op de ranglijst. Nederland staat net als vorig jaar op de derde plaats van landen wanneer wordt gekeken naar het aantal universiteiten in de top-200 van de ranglijst, die traditioneel wordt gedomineerd door Amerikaanse en Britse universiteiten. California Institute of Technology is net als in 2011 de nummer één.

Methodologie

Er zijn verschillende internationale rankings met verschillende methodologieën. De ranking van Times Higher Education hanteert een methodologie met dertien verschillende prestatiegraadmeters, verdeeld over vijf brede categorieën: onderwijs (30%), citatie-impact (30%), onderzoek (30%), ‘international outlook’ - staf, student en onderzoek (7,5%) en derdegeldstroom (2,5%).

THE en QS

Sinds twee jaar brengt Times Higher Education (THE) een eigen ranking uit. Daarvoor werkte THE nog samen met QS in de THE - QS World University Ranking. De QS World Rankings van 2012 werden onlangs bekend. Hierin staat de UvA als beste Nederlandse universiteit op plaats 62.