Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Online behandelingen van veel voorkomende klachten als posttraumatische stress, burn-out, depressie, paniek en eetstoornissen zijn minstens zo effectief als reguliere (face-to-face) therapie.

Dit blijkt uit grootschalig onderzoek waarop Jeroen Ruwaard promoveert aan de UvA. Ruwaard toetste voor het eerst specifieke online behandelingen in de dagelijkse praktijk.

Laagdrempelig, efficiënt en effectief

Het onderzoek toont tevens aan dat het breed invoeren van therapie via internet zeer goed mogelijk is. 'De gezondheidszorg heeft grote behoefte aan laagdrempelige, efficiënte én effectieve behandelalternatieven. De door ons onderzochte online behandelingen bieden een dergelijk alternatief', aldus onderzoeker Ruwaard.

De resultaten van de behandelingen via internet blijken bovengemiddeld goed te zijn. Cliënten zijn tevreden over het online contact met hun behandelaars en ook de therapietrouw is goed. Daarnaast kent online psychotherapie geen geografische beperkingen en worden behandelaars ondersteund in administratieve taken, herhaalde uitkomstmeting en het volgen van het behandelplan. 'Dat vergroot de kwaliteit van de behandeling en mede daardoor behalen ook jonge of relatief onervaren behandelaars goede resultaten', zegt Ruwaard.

Dagelijkse praktijk

In de afgelopen tien jaar is vaker onderzoek gedaan naar de effectiviteit van psychologische therapieën via internet, maar dit gebeurde vaak in experimentele studies en onnatuurlijke situaties die niet altijd representatief zijn voor de (complexe) praktijk. Voor het eerst zijn nu de resultaten van 1500 cliënten in de dagelijkse praktijk vergeleken met de behandelresultaten van de deelnemers van de experimentele studies.

Tijd en Locatie

De promotieplechtigheid van Jeroen Ruwaard vindt plaats op vrijdag 8 februari om 11.00 uur in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam