Een training met zogeheten Cognitieve Bias Modificatie (CBM), gericht op de automatische actie-tendens (de neiging om naar alcohol toe te bewegen) van alcoholverslaafden, leidt tot verminderde terugval.

Dit bevestigt een team onderzoekers, onder wie UvA-hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie Reinout Wiers, in onderzoek dat binnenkort wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Developmental Cognitive Neuroscience

De alcoholverslaafde patiënten die de CBM-training kregen, ontwikkelden automatische vermijdingsreacties op alcohol en het terugvalpercentage (na een jaar) bleek significant lager. De kans op terugval werd voorspeld door de mate waarin de actietendens was veranderd: hoe groter de verandering, hoe groter de kans dat patiënten abstinent bleven. Daarnaast bleek dat oudere patiënten en patiënten die vooraf een sterke toenaderingsbias (de automatische neiging om alcoholische drankjes naar zich toe te trekken) hadden, het meest profiteerden van CBM.

Minderen of stoppen

Nieuw onderzoek - waarin de UvA samenwerkt met het Trimbos Instituut - moet aantonen of een combinatie van drie veelbelovende cognitieve trainingen ook online werkt. In het project TOP-trainingen onderzoeken promovendus Denise van Deursen en Wiers de effectiviteit van online cognitieve trainingen voor mensen die hun alcoholgebruik willen minderen, of willen stoppen met drinken. De CBM-trainingen zijn gemakkelijk thuis - via de computer - uit te voeren.

Van Deursen en Wiers gaan drie CBM-trainingen onderzoeken die individueel effectief zijn gebleken in het verminderen van alcoholgebruik bij zwaar drinkende studenten in het lab of bij alcoholisten in een kliniek. Zij verwachten dat de effectiviteit van de trainingen vergroot wordt door deze samen aan te bieden. Geïnteresseerden kunnen zich via onderstaande link aanmelden voor deelname aan het onderzoek.

Gevangen door alcohol

Alcoholproblemen hangen samen met automatische cognitieve processen. Zo wordt de aandacht van zware drinkers gevangen door alles wat met alcohol te maken heeft (aandachtsbias). Daarnaast hebben zware drinkers een sterke toenaderingsbias. De afgelopen jaren zijn er met CBM verschillende trainingen ontwikkeld die deze cognitieve processen kunnen beïnvloeden. Wiers en collega’s toonden als eersten in een klinische studie de effectiviteit aan van een CBM-training voor alcoholverslaafden. De resultaten die nu gerepliceerd zijn in een tweede onderzoek (in samenwerking met onderzoek van de Duitse Salus Clinic en de Radboud Universiteit Nijmegen), vormen aanleiding voor het vervolgonderzoek naar de effectiviteit van online trainingen.

Publicatiegegevens

Carolin Eberl, Reinout W. Wiers, Steffen Pawelczack, Mike Rinck, Eni S. Becker, Johannes Lindenmeyer: ‘Appproach bias modefication in alcohol dependence: Do clinical effects replicate and for whom does it work best?’, in Developmental Cognitive Neuroscience (in press).
Doi: 10.1016/j.dcn.2012.11.002