EN

Vier wetenschappers van de UvA en het AMC ontvangen een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dr. Hilde Huizinga, prof. dr. Esther Lutgens, prof. dr. Sergey Shadrin en dr. Khalil Sima'an krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen.

NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Dit jaar schreven 218 onderzoekers een beknopte vooraanvraag voor een Vici. In totaal zijn deze ronde 32 onderzoeksvoorstellen gehonoreerd.

De toekenningen:

Hoe beslissen kinderen en adolescenten
Kinderen en adolescenten gebruiken simpele strategieën om beslissingen te nemen. Om een beter inzicht te krijgen in deze strategieën gaat Hilde Huizinga (Psychologie) beslisgedrag en hersenactiviteit tijdens beslisgedrag mathematisch modelleren.

Ontstekingscellen in vet-gedreven aandoeningen
Aderverkalking en obesitas zijn vet-gedreven aandoeningen waarbij ontstekingsreacties een belangrijke rol spelen. Vreemd genoeg is niet bekend hoe ontstekingscellen in een vetrijke omgeving hun werk doen. Esther Lutgens (AMC) gaat na hoe ontstekingscellen zich gedragen in vet-gedreven ziekten.

Vergelijkingen en ruimten van oppervlakken
Het blijkt dat de universele eigenschappen van de oplossingen van een grote klasse van differentiaalvergelijkingen weerspiegelen in de meetkunde van de ruimten van oppervlakken. Sergey Shadrin (Korteweg-de Vries Institute for Mathematics) gaat op zoek naar de oorsprong van deze correspondentie en probeert deze in een maximale mogelijke generaliteit bewijzen.

Computers die in eigen woorden vertalen
Wanneer een menselijke vertaler een volkomen nieuwe tekst gaat vertalen overweegt hij vaak eerst de tekst in eigen woorden te herformuleren. De huidige vertaalmachines leveren matige kwaliteit vertalingen omdat zij niet in staat zijn de tekst te begrijpen en vervolgens in eigen woorden te vertalen. Khalil Sima'an (The Institute for Logic, Language and Computation) gaat een nieuw vertaalmachine ontwikkelen die in staat is om teksten te vertalen gebruikmakend van eigen woorden.

Over de Vernieuwingsimpuls

Vici is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls, gericht op gevorderde onderzoekers. De andere twee zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vidi (voor ervaren postdocs). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.