Prof. dr. Henk van Os, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, ontving 28 februari de Grote Sta-penning van de Universiteit van Amsterdam. Hij kreeg de erepenning uit handen van Louise Gunning, voorzitter College van Bestuur van de UvA-HvA. Daarnaast maakte Van Os bekend dat hij een fonds in het leven roept voor studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Stapenning voor Universiteitsprofessor Henk van Os
Henk van Os ontvangt de Grote Sta-penning van Louise Gunning

Tijdens het symposium ‘Art and Society’, georganiseerd ter ere van zijn 75e verjaardag, ontving Van Os de Grote Sta-penning voor zijn bijzondere verdiensten voor de UvA. Van Os zorgde dat een breed publiek in aanraking kwam met kunstgeschiedenis. Zo waren de openbare colleges van de Illustere School een groot succes. Ook maakte Van Os met de populaire tv-programma’s ‘Museumschatten’ en ‘Beeldenstorm’ kunst voor iedereen in Nederland toegankelijk.

De Grote Sta-penning is de hoogste onderscheiding van de UvA. De penning wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de universiteit, maar daarnaast ook  op maatschappelijk en bestuurlijk vlak actief was. Van Os is de vierde persoon sinds 2006 die deze hoge onderscheiding van de UvA ontvangt.

Henk van Os Fonds

Aan het einde van het symposium maakte Van Os de oprichting van het Henk van Os Fonds bekend. Het fonds verstrekt studiereisbeurzen aan studenten en promovendi van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Op deze manier wil Van Os een belangrijke bijdrage leveren aan de academische vorming en persoonlijke ontwikkeling van studenten en promovendi. Het speciale is dat het fonds is opgebouwd uit de inschrijvingsgelden van de colleges die Van Os voor de Illustere School van de UvA verzorgde. Het Henk van Os fonds is ingesteld bij het Amsterdams Universiteitsfonds.

Over Henk van Os

Van Os werd in 1974 benoemd tot hoogleraar Kunst- en cultuurgeschiedenis en in 1984 tot decaan van de Faculteit der Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1989 tot 1996 was Henk van Os algemeen directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. In 1996 werd hij benoemd tot Universiteitshoogleraar voor de Leerstoel Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. Van Os geeft regelmatig gastcolleges aan verscheidene buitenlandse universiteiten, waaronder Smith College Northampton (VS), Zentralinstitut für Kunstgeschichte in München en Harvard Centre for Renaisscance Studies in Florence. In 2006 ontving Van Os de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van het Huis van Oranje.