Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Op vrijdag 22 maart organiseert het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam voor de eerste keer een sterrenkijkavond. Deelname aan de avond is gratis.

sterrenkijkavond

Programma

De avond begint met een lezing van prof. dr. Carsten Dominik over het onderzoek dat wordt gedaan naar de vorming van planeten. Vervolgens wordt bij helder weer de sterrenhemel waargenomen door verschillende telescopen, waaronder de grootste telescoop van Nederland: de 51-centimeter telescoop. Bij bewolking vinden er rondleidingen door de sterrenkoepels plaats.

Op 22 maart is de planeet Jupiter vanaf het begin van de avond tot middernacht goed zichtbaar. De vier heldere manen van Jupiter - Io, Europa, Ganymedes en Callisto - bevinden zich allemaal aan een kant van Jupiter. De sterrenstelsels M81 en M82 zijn ook de hele avond te zien, net als het prachtige spiraalsterrenstelsel M51. In het noordwesten, nabij het sterrenbeeld Perseus, is Caldwell 14 te zien. Dit object bestaat uit twee open sterrenhopen zich naast elkaar bevinden.

Tijd en Locatie

De sterrenkijkavond vindt plaats van 19.00 uur tot 21.30 uur bij het Sterrenkundig Instituut Anton Pannenkoek, Science Park 904, Amsterdam.

De eerstvolgende sterrenkijkavond is op vrijdag 26 april.