Hogescholen ontwikkelen sinds 2001 systematisch onderzoeksactiviteiten. Hierdoor werden ze in het afgelopen decennium beschuldigd van het nastreven van een vergelijkbare status als die van een universiteit. Promovenda Didi Griffioen laat zien dat deze beschuldiging onterecht is. Onderzoek van hogescholen is vooral gericht op het verbeteren van onderwijs. Griffioen promoveert op donderdag 6 juni aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Doordat hogescholen meer onderzoek doen, worden ze beschuldigd van academic drift. Ze zouden een vergelijkbare status als die van een universiteit willen nastreven. Griffioen onderzocht in één van haar deelstudies of academic drift empirisch aantoonbaar is bij de hogescholen. Hiertoe vroeg ze managers en docenten van Nederlandse hogescholen naar hun visie op de doelen en effecten van onderzoek binnen het hbo.

Verbetering onderwijs

Uit Griffioens onderzoek blijkt dat managers en docenten van hogescholen onderzoek belangrijk vinden, mits dit onderzoek vooral gericht is op verbetering van het onderwijs. ‘Van academic drift is dan ook nauwelijks sprake. Uit eerder onderzoek blijkt dat dit alleen het geval zou zijn als het onderzoek van hogescholen voornamelijk gericht zou zijn op het produceren van wetenschappelijke kennis. Zowel managers als docenten geven aan dat dit wat hen betreft niet het geval moet zijn’, aldus Griffioen.

Docenten en managers denken echter verschillend over de effecten van onderzoeksactiviteiten. Managers zijn op alle aspecten positiever dan docenten over onderzoek in het hbo: op het verbeteren van het werkveld, het onderwijs en de vorming van nieuwe kennis.

Promotiedetails

Mw. D.M.E. Griffioen: Research in Higher Professional Education: A staff perspective. Promotor is prof. dr. S. Karsten. Copromotor is dr. U. de Jong.

Tijd en locatie

De promotieplechtigheid vindt plaats op donderdag 6 juni om 14.00 uur.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.