Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Een nieuwe methode voor 3D-modellen op basis van video-opnames maakt een volledige reconstructie mogelijk van een plaats delict en produceert een onderzoekslog, een automatisch logboek van welke elementen in de ruimte de rechercheur aandacht heeft gegeven.

De methode, ontwikkeld door promovendus Trung Kien Dang in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), kan politierechercheurs ondersteunen bij het opnemen en achteraf analyseren van ruimtes waar een misdrijf is gepleegd. Bovendien kan - met een gebruikersinterface die Dang ontwikkelde - in ruimte en tijd genavigeerd worden door het 3D-model en de onderzoekslog. Dang verdedigt zijn promotieonderzoek op vrijdag 31 mei aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Compleet raamwerk

Het resultaat van Dangs onderzoek is een compleet raamwerk op basis van 3D-modellen die het onderzoeken van een ruimte - zoals een plaats delict - verbetert. Zo kan met zijn methode het meten van bepaalde objecten achteraf en buiten de ruimte gebeuren zonder tijdens het opnameproces keuzes te hoeven maken over welke objecten gemeten moeten worden. De methode kan ook worden ingezet voor complexere taken, zoals het toetsen van hypotheses over het wat er zich heeft afgespeeld op een plaats delict. Dang combineert videoanalyse en computervisietechnieken, en ontwikkelde een gebruikersinterface waarmee het mogelijk is om door het 3D-model te navigeren op basis van de automatisch gevonden belangrijke onderdelen in de onderzoekslogs.

Dang bekeek de mogelijkheden en beperkingen van bestaande methodes, en nam succesvolle onderdelen hiervan op in het nieuwe raamwerk. Van daaruit ontwikkelde hij nieuwe automatische en semi-interactieve methodes. Zijn methodes lenen zich niet uitsluitend voor toekomstig gebruik door de politie. Ook voor andere professionals die in hun werk ruimtes moeten analyseren - bijvoorbeeld makelaars en bouwinspecteurs - zijn de 3D-modellen en onderzoekslogs geschikt.

Promotiedetails

Dhr. T.K. Dang: Semi-Interactive Construction of 3D Event Logs for Scene Investigation. Promotor is dhr. prof. dr. ir. A.W.M. Smeulders. Co-promotor is dhr. dr. M. Worring.

Tijd en locatie

De promotieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 31 mei om 10.00 uur.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Zie onderstaande verwijzingen voor video’s waarin de technieken en mogelijkheden getoond worden.