Werkt het Europese welvaartssysteem na de crisis nog steeds? In welke mate lijdt de gedachte van een verenigd Europa onder de economische crisis in verschillende Europese landen? Tijdens de conferentie ‘Crisis en Contingency: States of (In)stability’ gaat een internationale groep van wetenschappers in op deze en andere vragen. De conferentie vindt plaats van maandag 24 tot donderdag 27 juni aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het is pas de tweede maal in de geschiedenis dat deze conferentie in een Europese stad plaatsvindt. Eerdere conferenties vonden (bijna) altijd in de Verenigde Staten en Canada plaats. De organisatie ligt in handen van het Council for European Studies (CES) dat gelieerd is aan Columbia University (VS).

In In totaal worden er 1200 wetenschappers verwacht die deelnemen aan rondetafelgesprekken, paper-presentaties, minisymposia en plenaire sessies.

Een keynote speech wordt op 24 juni gegeven door UvA-hoogleraar Ewald Engelen. Hij gaat in op het economische groeimodel van Nederland en de kwetsbaarheid ervan. Tijdens een plenaire sessie diezelfde dag bespreken verschillende wetenschappers – onder meer afkomstig van de University of California en University College London –de relatie tussen Europese democratie en de financiële crisis.

Bij andere onderdelen komen onder meer burgerschap na Joegoslavië, Europees populisme in crisistijd en  de uitdagingen met Oost-Europa aan bod. Enkele sprekers tijdens de conferentie zijn: antropoloog John Bowen (Washington University, VS), politicoloog Donatella della Porta (European University Institute, Italië), socioloog  Anton Hemerijck (VU Amsterdam) en socioloog Jan Willem Duyvendak (UvA).

Tijd en locatie

De conferentie vindt plaats van 24 juni, 16.00 uur tot en met 27 juni, 21.00 uur op verschillende locaties in Amsterdam.