Prof. dr. Frans van Eemeren, emeritus hoogleraar Taalbeheersing, Argumentatietheorie en Retorica aan de UvA, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De koninklijke onderscheiding werd op vrijdag 28 juni aan hem uitgereikt door burgemeester Eberhard van der Laan.

F.H. van Eemeren

Van Eemeren ontvangt de onderscheiding vanwege zijn exceptionele wetenschappelijke onderzoeksprestaties én de belangrijke rol die hij bestuurlijk binnen de UvA heeft gespeeld.

Van Eemeren was – samen met prof. dr. Rob Grootendorst († 2000) – de grondlegger van de pragma-dialectiek, een internationaal hoog aangeschreven benadering van argumentatie. Hierin wordt argumentatie gezien als deel van een discussie die als doel heeft een meningsverschil op te lossen. Van Eemeren gaf de argumentatietheorie een vooraanstaande plaats binnen de taalbeheersing en wist zeer succesvol verbindingen te leggen met andere vakken zoals de logica en de rechtswetenschap. Van zijn hand verschenen tientallen boeken en honderden wetenschappelijke artikelen.

De internationale waardering voor zijn werk blijkt onder meer uit de verschillende eerbewijzen die Van Eemeren werden toegekend, in onder andere de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In 2010 ontving hij het eredoctoraat van de Zwitserse universiteit van Lugano.

Ook bestuurlijk heeft Van Eemeren een belangrijke rol gespeeld, in het bijzonder bij de totstandkoming van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Hij is een van de grondleggers van de huidige structuur  van de faculteit, waarvoor hij tijdens zijn decanaat de architectuur ontwierp.