Prof. dr. Maurits van der Molen, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, ontving vrijdag 28 juni de Stapenning van de UvA. UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning reikte de bijzondere onderscheiding aan hem uit tijdens een symposium dat plaatsvond ter afsluiting van de jaarlijkse Summer School van het Cognitive Science Center Amsterdam (CSCA).

Stapenning voor dhr. rof. dr. Maurits van der Molen, FMG, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie
Foto: Daan van Es

Van der Molen kreeg de Stapenning vanwege zijn uitmuntende wetenschappelijke prestaties en zijn grote inzet voor de UvA. Hij speelde een leidende rol bij het op de kaart zetten van het hersenonderzoek binnen de ontwikkelingspsychologie en was een van de founding fathers van de biologische Ontwikkelingspsychologie. Hiertoe bracht hij verschillende terreinen binnen de psychologie samen.

Van der Molen was ook een van de eersten die de kansen zag van scanonderzoek (met MRI) voor zijn vakgebied, in het bijzonder voor het onderzoek naar de ontwikkeling van het brein in relatie tot gedrag (ook in de kindertijd). Met zijn vernieuwende onderzoeksideeën wist hij verschillende onderzoekslijnen op te zetten en vele subsidies te werven.

Ook was Van der Molen de drijvende kracht achter de oprichting van het CSCA en de eerste directeur van dit succesvolle centrum. Daarnaast was hij lange tijd voorzitter van de programmagroep Ontwikkelingspsychologie aan de UvA. Deze heeft hij opgebouwd tot een van de sterkste groepen op dit terrein wereldwijd, waaruit ook zijn bestuurlijke en organisatorische talent blijkt.