Het voorstel Amsterdam City Technology (ACT), dat de UvA indiende met onder andere de Vrije Universiteit, Hogeschool van Amsterdam, Columbia University en IBM, staat op de shortlist van de Amsterdam Metropolitan Solutions Design Contest. De UvA is betrokken bij vier van de vijf voorstellen op de shortlist.

Dat heeft de gemeente Amsterdam op woensdag 19 juni bekend gemaakt. De gemeente schreef de ‘ontwerpwedstrijd’ uit om een nieuw instituut voor toegepaste technologie te realiseren en zo de economische structuur en de leefbaarheid van de stad en de regio te versterken.

Instituut voor stadstechnologie

Het ACT is een instituut voor stadstechnologie en houdt zich bezig met de vraag wat je nodig hebt aan techniek, informatie en voorzieningen als je ’s ochtends wakker wordt in de stad. Het zal bachelor- en masteronderwijs aanbieden (aan tweehonderd nieuwe, excellente studenten per jaar) én onderzoek doen op het gebied van stedentechnologie, gericht op onderwerpen als energie, water en online data.

UvA betrokken bij vier voorstellen op shortlist

In totaal ontving de gemeente Amsterdam dertien voorstellen van nationale en internationale kennisinstellingen en bedrijven,  waarvan er vijf op de shortlist zijn komen te staan. De UvA is bij vier van de vijf betrokken. Naast het ACT gaat het om de Amsterdam School of Health and Technology (voor onderzoek en onderwijs op het gebied van gezond leven in een stedelijke omgeving), het Center for Urban Tech Acceleration (voor wetenschappers en ondernemers die actief zijn op het gebied van stedelijke technologie), en Nexuslabs Amsterdam (voor het opzetten van innovatiegerichte ondernemingen). De verschillende voorstellen gaan door naar de volgende ronde waarin zij verder uitgewerkt worden.

Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van UvA en HvA: ‘Ik ben heel trots dat de UvA partner is in maar liefst vier van de vijf initiatieven op de shortlist. Er is hard gewerkt om met inhoudelijk sterke voorstellen te komen, die een meerwaarde hebben voor de  stad Amsterdam en het onderwijs en onderzoek op het gebied van toegepaste technologie versterken.’