Ongeveer 40.000 baby’s in Nederland tot vier maanden oud huilen excessief veel volgens hun ouders. De beste manier om je baby tot rust te brengen en in slaap te krijgen is door de geluiden, beweging, en geborgen omgeving van de baarmoeder te recreëren, stelt de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp. Hij ontwikkelde hiertoe The Happiest Baby-methode met vijf stappen voor ouders om hun (huil)baby troosten. Op dinsdag 18 juni geeft Karp twee lezingen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), over de ‘blijste baby’ en de ‘blijste peuter’.

Huilbaby

Karp is te gast aan de UvA ter gelegenheid van de recente start van onderzoek naar de effectiviteit van de Happiest Baby-methode. De methode gaat uit van vijf stappen (de 5 S’s) die ouders in vaste volgorde moeten doorlopen met hun baby: (1) inbakeren, (2) zij/buikligging (op de arm), (3) shhh-en in het oor van de baby, (4) wiegen/schommelen, en (5) zuigen/sabbelen (zie onderstaande verwijzing voor een voorbeeld). Deze vijf stappen worden verondersteld aan te grijpen op de troostreflex. De methode kan worden toegepast in de eerste 3 à 4 maanden na de geboorte, in wat Harvey het missende vierde trimester - van de zwangerschap - noemt.

Het onderzoek van de afdeling Pedagogiek van de UvA - dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Tergooi Ziekenhuizen en de University of Southern California School of Medicine - focust op het effect van de 5 S’s op huilen, slaap bij baby’s en ouders, en de opvoedingscompetentie van ouders.

De lezingen

In de lezing The Happiest Baby gaat Karp in op het ‘missende vierde trimester’, de 5 stappen om een baby te troosten, en het effect daarvan op slaap bij baby’s. Hij betoogt dat veel baby’s huilen, omdat ze in feite drie maanden te vroeg worden geboren. In The Happiest Toddler gaat het om effectief communiceren met je peuter (om driftbuien te voorkomen), het vergroten van geduld en vermogen tot samenwerken bij peuters, en andere positieve middelen die ouders kunnen gebruiken bij hun peuter.

Over Harvey Karp

Harvey Karp is kinderarts in Los Angeles, Fellow van de American Academy of Pediatrics en universitair docent aan University of Southern California. Van zijn hand verschenen de boeken The Happiest Baby on the Block (2002), The Happiest Toddler on the Block (2008) en The Happiest Baby Guide to Great Sleep (2012).

Tijd locatie en deelname

De lezing ‘The Happiest Baby’ vindt plaats op dinsdag 18 juni van 10.00 tot 12.00 uur; ‘The Happiest Toddler’ van 14.00 tot 16.00 uur. Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.
De lezingen zijn bedoeld voor professionals in de geboorte- en jeugdzorg. De toegang is gratis. Aanmelden (verplicht) via: gbijlsma@tergooiziekenhuizen.nl. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Praktische workshop

Voorafgaand aan de lezingen is er op maandagmiddag 17 juni in het Tergooi Ziekenhuis een praktische workshop voor ouders met een huilbaby.