EN

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier jonge veelbelovende UvA-wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Met deze subsidie krijgen pas gepromoveerde onderzoekers de kans om onderzoekservaring in het buitenland op te doen. Buitenlandse onderzoekers kunnen onderzoek in Nederland verrichten.

De gehonoreerden werden geselecteerd vanwege hun innoverend en grensverleggend onderzoek. In totaal dienden 90 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in. Zeventien van deze aanvragen zijn door NWO gehonoreerd.

De onderzoekers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO ongeveer 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon.

De gehonoreerde UvA/AMC-onderzoekers:

• Dr. Egil Asprem (Religiestudies): The making of occult minds
    Onze hersenen produceren en herinneren bepaalde ideeën eerder dan andere. Dit gaat onder meer op voor de alomtegenwoordigheid van bepaalde religieuze ideeën, zoals het concept van god. Maar wat kan de cognitieve religiewetenschap ons vertellen over vertrouwen en ervaringen in relatie met het occulte? Egil Asprem gaat onderzoek doen naar de cognitieve en psychologische mechanismen die daarmee te maken hebben.
    Asprim voert zijn onderzoek uit aan de University of California (VS).

• Drs. Robbert Hoogeboom (Geneeskunde): Antigeen-internalisatie door B-cellen
    Het internaliseren van antigenen door B-cellen is een belangrijk proces in de specifieke immuunreactie. Robbert Hoogeboom gaat dit proces systematisch bestuderen door een voor een genen uit te schakelen. Vervolgens bekijkt hij met de microscoop hoe dit de antigeen-internalisatie door B-cellen beïnvloedt.
    Hoogeboom voert zijn onderzoek uit aan het National Institute for Medical Research (VK).

• Dr. Ronald Ulbricht (Natuurkunde): Seeing the fast in the small
    Materialen bestaan uit zeer kleine deeltjes waarin zeer snelle processen plaatsvinden die de eigenschappen en functionaliteit van het materiaal bepalen. Ronald Ubricht gaat nieuwe technieken ontwikkelen die zulke snelle dynamieken in moleculen en nanostructuren kan zien en controleren.
    Ulbricht voert zijn onderzoek uit aan de University of Colorado (VS).

• Tessa Verhoef (Taalwetenschap): Taalevolutie en de rol van ons brein
    Taal is een van de belangrijkste kenmerken waarin wij mensen verschillen van andere dieren. Hoe is structuur in taal precies ontstaan? Tessa Verhoef wil honderden jaren taalevolutie nabootsen in experimenten met proefpersonen en computermodellen.
    Verhoef voert haar onderzoek uit aan de University of California (VS).