Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Minder vaste banen, de invoering van bindend studieadvies en een sociaal leenstelsel: voor scholieren wordt het steeds belangrijker om de juiste studie te kiezen. Hogescholen en universiteiten pakken groots uit met intensieve studiekeuzeprogramma’s om de aankomende studenten hierin tegemoet te komen. Middelbare scholen vervullen een belangrijke rol in de overstap naar een studie in het hoger onderwijs.

studeren

Tijdens het 24ste Nationale Decanensymposium op donderdag 19 september staat het studiekeuzeproces centraal. Ruim 300 schooldecanen uit het hele land komen samen op deze dag van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het symposium, getiteld Omdat m’n moeder het wil!, heeft als leidraad verleden, heden en toekomst van de studiekeuze. Aan het woord komen deskundigen uit onder andere de psychiatrie, sociologie, (onderwijs)economie en onderwijskunde. 

Louise Gunning, bestuursvoorzitter van de HvA en de UvA, verricht de opening. 'Waar het lot van een kind honderd jaar geleden lag verankerd in zijn of haar afkomst, hebben we in onze tijd het grote geluk dat iedereen in principe kan studeren. Er is tegenwoordig een breed palet aan opleidingen. Dat is zowel een zegen als een vloek: kiezen is moeilijk. Naast familie en vrienden spelen decanen en leraren op de middelbare school een cruciale rol in de gerichte overstap naar een studie. Het is belangrijk dat we met elkaar zorgen dat de aankomende student zo snel mogelijk op de goede plek terecht komt. Daar helpt goede studievoorlichting bij en binnenkort ook de studiekeuzecheck. Met dit symposium willen we schooldecanen gericht informeren en ze een inspirerende dag bieden', aldus Gunning.