Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De voorstellen van The Amsterdam Institute of Health and Technology (AIHT) en Amsterdam City Technology (ACT) zijn op de tweede en derde plaats geëindigd bij de Amsterdam Metropolitan Solutions Design Contest.

De ‘ontwerpwedstrijd’ is door de gemeente uitgeschreven om een nieuw instituut voor toegepaste technologie te realiseren en de economische structuur en de leefbaarheid van de stad en de regio te versterken. In de ranking van de jury eindigt het voorstel van de TU Delft op de eerste plaats.

‘Het is natuurlijk jammer dat wij niet helemaal bovenaan zijn geëindigd, maar de tweede plaats van het Amsterdam Institute of Health and Technology biedt volop mogelijkheden. En Amsterdam City Technology is een geweldig voorstel om samenwerking te bevorderen:  tussen academisch en toegepast onderwijs, tussen de stad en de universiteiten, tussen ondernemers en onderzoekers. Daar willen wij mee door’, reageert UvA-HvA voorzitter Louise Gunning.

René Smit, voorzitter VU: ‘Dat de jury Amsterdam City Technology niet bovenaan heeft gezet, neemt niet weg dat wij echt geloven in de manier waarop wij als nieuw instituut van de grote kennisinstellingen samen en met de stad zouden kunnen optrekken.’ Het leunt sterk op de gegroeide samenwerking tussen de Amsterdamse universiteiten op het gebied van bèta-onderzoek en -onderwijs. Smit: ‘We gaan ondanks dat het voorstel niet als eerste in de ranking is geëindigd, toch door met de ontwikkeling van de plannen. We nemen daarbij de opmerkingen die de jury heeft gemaakt, uiteraard ter harte.’

Gunning: ‘Het samenwerken in labs, gericht op stad en wetenschap, met de nieuwste datatechnologie past heel goed bij de ontwikkelingen in de wetenschap.’ Het voorstel voor het ACT is door de UvA-HvA en de VU ingediend in samenwerking met onder andere Columbia University, Lost Boys en IBM. ‘De komende weken wordt er verder gesproken met de gemeente. Uiteraard feliciteren wij Delft en Wageningen en verwelkomen wij hen in Amsterdam. De voorstellen bieden ook allerlei mogelijkheden voor samenwerking, onder meer op het gebied van duurzaamheid.’

UvA-HvA en VU betrokken bij drie voorstellen op shortlist

In totaal ontving de gemeente Amsterdam dertien voorstellen van nationale en internationale kennisinstellingen en bedrijven. Na een eerste selectieronde werd dit aantal teruggebracht tot een shortlist met daarop drie voorstellen waar de UvA en de VU bij betrokken zijn. Het AIHT werd ingediend door het Amsterdam Institute for Global Health and Development (opgericht door het AMC, de UvA en de VU) in samenwerking met Duke University en richt zich op het efficiënter gebruik maken van medische technologie. Naast AIHT en ACT zijn de UvA en de VU ook betrokken bij het Center for Urban Tech Acceleration (stedelijke technologie).

Verdere procedure

Voor de tweede ronde werden de verschillende partijen uitgenodigd om een gedetailleerdere versie van hun voorstel in te dienen. Een onafhankelijke jury heeft deze voorstellen bekeken, beoordeeld en een ranking gemaakt. Deze ranking dient als advies aan de gemeente Amsterdam. De gemeente gaat nu in gesprek met de deelnemende partijen. Afhankelijk van deze gesprekken is het mogelijk dat meer dan één voorstel wordt ondersteund. Dit zal later dit jaar bekend worden gemaakt.