Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Switch to English

Wat maakt een stad tot een cultureel succes? En hoe verhoudt dit succes zich tot economische bloei? Deze vragen zijn van groot belang voor een stad als Amsterdam. Toch zijn ze nog nooit goed onderzocht. De Universiteit van Amsterdam (UvA) investeert de komende jaren structureel in onderzoek naar de culturele industrie van Amsterdam van 1600 tot heden.

Cultural Heritage

Het gaat om € 428.000,- per jaar voor het project Creative Amsterdam: An E-Humanities Perspective (CREATE) dat onderdeel is van het UvA-onderzoekszwaartepunt Cultural Heritage and Identity. 

Cultureel erfgoed ontmoet 'digital humanities' 

De UvA kent een lange traditie van onderzoek naar cultureel erfgoed. In CREATE koppelen onderzoekers deze expertise aan vernieuwende invalshoeken uit de digitale geesteswetenschappen zoals netwerkanalyse, datavisualisering en 3D-reconstructie. Recentelijk zijn veel Amsterdamse collecties gedigitaliseerd. Dit maakt de integratie van historische gegevens mogelijk - van tekst, schilderkunst en muziek tot film en nieuwe media. In het project ontwikkelen de geesteswetenschappers in samenwerking met informatici zoekfuncties om hierin patronen te herkennen. De gecombineerde analyse zal verduidelijken hoe communicatie, samenwerking en concurrentie tussen culturele ondernemers leiden tot het ontstaan van een creatieve stad. 

Amsterdam, dat vier eeuwen creatieve aantrekkingskracht combineert met een relatief beperkte bevolkingsomvang, is een ideale omgeving voor het onderzoek naar culturele complexiteit. Het project beoogt daarom een voortrekkersrol te spelen in het onderzoek naar creatieve steden wereldwijd. 

Digitaal onderlegde geesteswetenschappers 

CREATE sluit aan bij recente samenwerkingen van de UvA met het bedrijfsleven zoals het Centre for Digital Humanities en het Digital Heritage Lab. Onderdeel van het project is onder meer de instelling van een nieuwe leerstoel voor historische dataverzamelingen. Met CREATE bouwt de universiteit verder aan de infrastructuur voor een nieuwe generatie van digitaal onderlegde geesteswetenschappers.