Louise Fresco, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, trekt vanaf zondag 13 oktober in de zesdelige serie 'Fresco's Paradijs' de wereld over onder het motto 'eten is weten is geweten'. Ze bezoekt plekken waar op het gebied van landbouw en voedsel hoopvolle ontdekkingen zijn gedaan, kleine stappen worden gezet of grote ontwikkelingen worden voorbereid. Fresco laat zien wat we kunnen leren van de fouten uit het verleden en benadrukt de noodzaak van de wetenschap en de macht van de consument voor de toekomst.

Prof. dr. Louise Fresco
Foto: Marjoleine Boonstra

Fresco’s Paradijs

Louise Fresco begint haar tocht op Spitsbergen, waar diep in de ijskoude bergen alle zaden van bestaande voedselgewassen liggen opgeslagen: het meest waardevolle erfgoed van de mensheid. Vervolgens reist ze door het Tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, waar ooit de landbouw ontstond. In het gebergte in Kazachstan treedt Fresco in de sporen van haar grote voorbeeld , de Russische botanicus Nikolai Vavilov, die ontdekte dat daar de oorsprong van de appel ligt. In Engeland belicht ze het belang van de diversiteit van appels en andere landbouwproducten. Ze vergelijkt de kleinschalige varkensproductie in het Italiaanse Umbrië met de grote varkenstallen hier in Nederland en vraagt zich af hoe we onze vleesconsumptie kunnen verminderen.

In Noorwegen, de grootste visproducent van Europa, analyseert ze de problemen met wilde vis en kweekvis om daarna in het Spaanse Galicië te onderzoeken of algen wellicht ooit een alternatief zouden kunnen zijn. In Japan, waar rijst onlosmakelijk met religie en cultuur verbonden is, stagneert de rijstproductie omdat de boeren te oud zijn en jongeren niet meer als boer willen werken. Juist daar toont zich de kracht van de wetenschap. In Mexico betreedt ze het domein van de enige landbouwkundige die ooit de Nobelprijs won, Norman Borlaug. Zijn onderzoeken naar verbeterde rassen van granen hebben een miljard mensen op de wereld voor de hongerdood behoed. Ze eindigt ten slotte  in de grote steden van deze aarde, waar een steeds groter deel van de totale  wereldbevolking woont, waar de hele voedselproblematiek zich samenbalt en waar de macht van de consument zich bij uitstek kan doen gelden.

Fresco’s Paradijs wordt vanaf 13 oktober zes zondagen achter elkaar uitgezonden om 18.50 uur op NL 2.