Altijd al zelf een robot willen programmeren? Of willen weten hoe angst voor spinnen te overwinnen is? Of simpelweg benieuwd naar wat er op de gipsenzolder van het Allard Pierson Museum staat? Kom dan tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober naar de Universiteit van Amsterdam.

Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is hét wetenschaps- en technologiefestival van Nederland. In het weekend van 5 en 6 oktober openen musea, (onderzoeks)instellingen, laboratoria, universiteiten, bedrijven en vele andere organisaties hun deuren voor het brede publiek. In 2012 hebben ruim 100 instellingen meer dan 100.000 bezoekers ontvangen en dit jaar openen zelfs ruim 140 deelnemers hun deuren. Uiteraard doet ook de UvA hieraan mee.

Alle UvA-activiteiten op een rij:

Psychologisch onderzoekslab (LAB) van de UvA

Hoe overwin je angst voor spinnen? Hoe kun je alcoholverslaving verminderen? Kunnen we ons emotioneel geheugen wissen? En hoe goed ben je in de waarneming van emoties, en kan je ontdekken of iemand liegt? Op zaterdag 5 oktober kun je bij het Psychologisch onderzoekslab (LAB) van de UvA meer te weten komen over deze psychologische processen, máár ook zelf ervaren. Ook kinderen kunnen leuke proefjes doen.

Tijdens het weekend van de wetenschap op zaterdag 5 oktober kun je bij het psychologisch onderzoekslab (LAB) van de UvA deelnemen aan onderzoek, worden er demonstraties gegeven  en zijn er lezingen over recent psychologisch onderzoek. Wetenschappers leggen uit hoe ze met diverse technieken hersenactiviteit kunnen meten, TMS, tDCS en EEG. Je kunt een kijkje nemen bij het Slaaplab en het Virtual Reality Lab. Kinderen kunnen tussen 11-14 uur meedoen in de ‘rekentuin’ en andere leuke proefjes doen.

Tijd en locatie

Tijd: Zaterdag 5 oktober, 11:00-14:00 uur of 14:00-16:30 uur. Aanmelden via onderstaande link. Het aantal plaatsen is beperkt.

Locatie: Onderzoekslab van Psychologie, Roeterseiland, Nieuwe Prinsengracht 130, Amsterdam.

Open dag Science Park

De Faculteit der  Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam zet tijdens de open dag van het Science Park haar deuren open.

Er zijn activiteiten voor jong (vanaf 7 jaar) en oud. Zo zijn er diverse rondleidingen. U kunt onder meer een kijkje nemen in de kassen, bij de scheikundelaboratoria, in het computermuseum, de sterrenkoepels. In de collegezalen worden er verschillende mini-lezingen gehouden: over het scheikundige periodiek systeem, de wiskunde van wachtrijen, over biologie en over het virtueel vogelkijk-laboratorium. Natuurlijk zijn er veel demonstraties:scheikundeproefjes en natuurkunde-experimenten, forensisch onderzoek, robot-mens interactie, vliegende paparazzi, ouderwetse fotografie, diverse telescopen en nog veel meer. Bezoekers kunnen zelfs zelf een robot programmeren of een komeet knutselen.

Tijd en locatie

Tijd: Zaterdag 5 oktober, van 12.00 – 17.00 uur.
Locatie: Amsterdam Science Park, Science Park 904, Amsterdam.

'Onderzoek in de menselijke voedselfabriek'  bij het AMC

Zondag 6 oktober staat het AMC in het teken van ‘Onderzoek in de menselijke voedselfabriek’. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur wordt het publiek bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van maag-, darm- en leverziekten (MDL), één van de zwaartepunten binnen het onderzoek van het AMC. Wat weten we over wat er gebeurt in onze ingewanden, en wat heeft de patiënt aan die kennis, nu en in de toekomst?

De dag bestaat niet alleen uit lezingen. Onderzoeksgroepen en ziekenhuisafdelingen van het AMC presenteren nieuwe vindingen op het gebied van MDL op de wetenschapsmarkt. Kom dus naar het AMC en maak kennis met nieuwe behandelingen, bevlogen behandelaars en onderzoek door toponderzoekers.

Tijd en locatie

Tijd: Zondag 6 oktober, van 11.00 – 16.00 uur.
Locatie: AMC, Meibergdreef 9, Amsterdam.

De ‘Verborgen Collectie’ van het Allard Pierson

Neem op 6 oktober een kijkje bij de ‘Verborgen Collectie’ van het Allard Pierson Museum. Speciaal voor bezoekers van het Weekend van de Wetenschap worden bijzondere objecten uit de depots gehaald met toelichting door de conservator Klassieke Archeologie Natascha Heijne. Ook zijn er rondleidingen op onze gipsenzolder met meer dan 100 beelden die normaal niet vrij toegankelijk zijn voor publiek.

Tijd en locatie

Tijd: Zondag 6 oktober, beide activiteiten beginnen om 14:00 uur. Er is beperkte ruimte voor deelnemers, dus vooraf aanmelden verplicht. Locatie: Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam.

UvA-wetenschappers op het World Science Festival

Onlangs onthulde de Planck-satelliet het meest gedetailleerde beeld ooit van deze nagloed van de oerknal. Wat zeggen deze recente resultaten over ons universum? Woon op 5 oktober de discussie in de Aula van de UvA bij over de vraag welke grote kwesties over ons heelal deze recente waarnemingen ophelderen. Het programma 'Het heelal verklaard? - Planck's perfecte echo van de oerknal'  is onderdeel van de preview van het World Science Festival Amsterdam.

De discussie met onder anderen Brian Greene en UvA-wetenschappers Erik Verlinde en Gianfranco Bertone, vindt plaats onder leiding van Volkskrant-journalist Martijn van Calmthout.

Tijd en locatie

Tijd: Zaterdag 5 oktober, 16.00-17.30 uur.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.