Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Planten beschermen zichzelf door hun wortels weg te laten groeien van bodems met een hoge zoutconcentratie. Het proces vindt plaats onder invloed van het hormoon auxine. Dit ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun bevindingen zijn vandaag online gepubliceerd op de website van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift 'Current Biology'.

Plant schiet in verdediging bij te zoute bodem, FNWI

Hoewel plantenwortels normaal gesproken de zwaartekracht volgen, kunnen planten zelf bepalen welke kant hun wortels opgroeien. Uit onderzoek geleid door UvA-wetenschapper Christa Testerink blijkt dat wortels in staat zijn op tijd hoge zoutconcentraties te signaleren om vervolgens van groeirichting te veranderen. Zodoende vermijden ze deze schadelijke stof. De wortels groeien actief van het zout weg, als het moet zelfs tegen de zwaartekracht in; alles om de blootstelling aan zout te verlagen.

Testerink: ‘Zout-tolerantie van planten is een steeds belangrijker onderwerp. Door langdurige irrigatie, bijvoorbeeld voor de landbouw in Australië en Saudi-Arabië, verzilt op de lange duur de bodem. Inzicht in hoe planten met zoutstress omgaan is essentieel.’

Mechanisme ontrafeld 

Testerink en collega’s hebben verder ontrafeld dat het van richting veranderen wordt gecoördineerd via het plantenhormoon auxine. Door alle auxine naar één kant van de wortel te verplaatsen, groeit de ene kant van de wortel harder dan de andere kant, waardoor de plant van richting kan veranderen. 

De plant regelt de auxineverdeling via eiwitten die functioneren als auxine-pompjes in de celmembraan. In het geval van hoge concentraties zout haalt de cel de pompjes aan de zoute kant van de wortel weg en slaat ze in blaasjes binnen in de cel op. Het signaal om de pompjes op non-actief te zetten komt van de celmembraan zelf; als gevolg van hoge zoutconcentraties verandert een klein deel van de bouwstenen waaruit de celmembraan is opgebouwd. Dit rekruteert de eiwitten die nodig zijn om de pompjes binnen te halen. 

Publicatiegegevens 

Galvan-Ampudia, C.S., Julkowska, M.M., Darwish, E., Gandullo, J., Korver, R.A., Brunoud, G., Haring, M.A., Munnik, T., Vernoux, T. en Testerink, C.:'Halotropism is a response of plant roots to avoid a saline environment', in: Current Biology (online 3 okt. 2013).