Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De ontdekking van donkere materie heeft geleid tot een wereldwijde wedloop om de aard van deze substantie te achterhalen. In het populairwetenschappelijke boek 'Behind the Scenes of the Universe. From Higgs to Dark Matter', dat donderdag 10 oktober verscheen bij Oxford University Press, geeft UvA-natuurkundige dr. Gianfranco Bertone een introductie op het probleem van donkere materie in het universum en een actueel overzicht van het omvangrijke onderzoek.

Book, Behind the Scenes of the Universe, Gianfranco Bertone, FNWI

In zijn boek belicht Bertone de verregaande implicaties van de ontdekking van donkere materie. ‘De kans is groot dat we op het punt staan van een belangrijke revolutie in de natuurkunde. Dezelfde experimenten die in 2012 bij de Large Hadron Collider van CERN (Genève) de ontdekking van het Higgs-deeltje mogelijk maakten, waarvoor afgelopen dinsdag de Nobelprijs in de Natuurkunde is toegekend aan Peter Higgs en François Englert, zouden in staat kunnen zijn om donkere materiedeeltjes te ontdekken. Aangevuld met een groot aantal astrodeeltjes-experimenten - ondergronds en in de ruimte - dat in de startblokken staat, is de zoektocht naar donkere-materiedeeltjes internationaal in volle gang’, aldus Bertone. 

Radicale verandering

De ontdekking van donkere materie heeft de kosmologie en de deeltjesfysica op hun grondvesten doen schudden, en ons begrip van het universum radicaal veranderd. Al in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw bespeurden pioniers in de sterrenkunde verdachte onregelmatigheden in de beweging van hemellichamen in verafgelegen clusters van melkwegstelsels. Het duurde echter tot het eind van de twintigste eeuw voordat wetenschappers hieraan een opmerkelijke conclusie verbonden: het universum is gevuld met een onbekende substantie die fundamenteel afwijkt van alle vormen van materie tot dusver bekend (zowel uit laboratoriumexperimenten als via telescopen). Deze substantie, donkere materie, plaatst de wetenschap voor zeer grote uitdagingen. 

Over de auteur 

Dr. Gianfranco Bertone is onderzoeker bij GRAPPA (GRavitation and AstroParticle Physics in Amsterdam), een van de onderzoekszwaartepunten van de UvA. In GRAPPA werken theoretisch natuurkundigen, sterrenkundigen en deeltjesfysici samen om een antwoord te vinden op de meest diepgaande vragen uit de deeltjesastrofysica en de kosmologie.

Publicatiegegevens

Gianfranco Bertone: Behind the Scenes of the Universe. From Higgs to Dark Matter (Oxford University Press).
ISBN 9780199683086, Hardback, € 27,99

Het boek wordt op dinsdag 5 november, van 17.00 tot 19.00 uur, gepresenteerd in SPUI25, het academisch-cultureel centrum van de UvA.