Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Communicatiewetenschapper Rens Vliegenthart en medisch oncoloog Hanneke van Laarhoven, beiden van de Universiteit van Amsterdam, zijn gekozen tot nieuwe leden van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Samen met 8 andere wetenschappers treden zij toe tot het selecte gezelschap van jonge topwetenschappers. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 20 maart 2014 in het Trippenhuis van de KNAW.

Rens Vliegenthart, hoogleraar Communicatiewetenschap, is een van productiefste wetenschappers in zijn vakgebied. Sinds zijn promotie houdt hij zich bezig met de rol van de media in politiek en samenleving. Zijn onderzoek bevindt zich daarmee op het snijvlak van communicatiewetenschap , politicologie en sociologie. Vliegenthart toont overtuigend aan dat het gebruik van digitale technologie de analytische mogelijkheden van de sociale wetenschapper vergroot. In 2012 publiceerde hij het boek U kletst uit uw nek, een toegankelijk boek over de relatie tussen Nederlandse politiek, media en kiezer in de afgelopen vijftig jaar.

Hanneke van Laarhoven is als medisch oncoloog verbonden aan het AMC. Ze is gepromoveerd in zowel geneeskunde als religiewetenschappen. Voor het ontwikkelen van nieuwe, betere behandelopties voor kankerpatiënten zoekt Van Laarhoven samenwerking met zowel de bèta- als de geesteswetenschappen. Zij staat mede aan de wieg van een database waarin zowel klinische gegevens, biomaterialen als zelfrapportages van patiënten worden opgenomen. Op basis daarvan zijn biologische kenmerken van specifieke tumoren onder andere te koppelen aan de manier waarop patiënten hun ‘kwaliteit van leven’ met deze aandoening ervaren.

Over De Jonge Akademie 

De Jonge Akademie is binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een zelfstandig platform van jonge topwetenschappers, met activiteiten op het gebied van interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid, en wetenschap en samenleving. Jaarlijks kiest De Jonge Akademie tien nieuwe, talentvolle onderzoekers om haar gelederen te versterken. Leden worden geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke excellentie, interdisciplinaire aanpak en brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie.